OMAHA, Neb. — Iowa meni 2010 NCAA Division I Championship finaalissa joukkueen otsikko jo lukittu ylös. Tästä mukavuudesta huolimatta kolme viidestä Hawkeyesista voitti henkilökohtaisia mestaruuksia, mikä kasvatti entisestään joukkuemestareiden ja muun joukkueen välistä etäisyyttä.

Photo/John Sachs, Tech-Fall.com

Iowa sijoittui ensimmäiseksi 134,5 pisteellä. Cornell sijoittui toiseksi 90 pisteellä ja yhdellä henkilökohtaisella mestarilla kahdesta finalistista. Kolmanneksi sijoittui Iowa State, jolla oli kaksi mestaria kolmesta loppukilpailuun osallistuneesta painijasta.
Tämän vuoden loppukilpailuissa ei ehkä ollut sellaista yltiöpäistä draamaa kuin vuoden 2009 NCAA-kilpailuissa, mutta suurimmaksi osaksi varsinaiset mestaruusottelut olivat jännittäviä, ja niissä oli enemmän toimintaa kuin toisinaan on tapana, kun painijat kilpailevat siitä, etteivät häviä. Tässä ovat vuoden 2010 finaalien yhteenvedot:
125: nro 2 Matt McDonough (Iowa) vs. nro 5 Andrew Long (Iowa State)
McDonough toi finaaliin 36-1 ennätyksen; Long oli tänä vuonna 27-5. Molemmat painijat ovat ensikertalaisia — ensimmäinen kerta 30 vuoteen, kun kaksi ensikertalaista mattimiestä kohtaa toisensa NCAA-finaalissa. Molemmat ovat syntyperäisiä iowalaisia; Long on Crestonista ja McDonough Marionista. He ovat painineet toisiaan vastaan kolme kertaa tällä kaudella, ja McDonough on voittanut kaikki kolme.
Ensimmäisessä erässä ei ollut pisteitä. Long onnistui karkaamaan toisen jakson alussa; McDonough vastasi ottamalla alasajon ajassa 1:05 ja siirtyi 2-1-johtoon. Kolmannen erän alussa Hawkeye valita alas. Long katkaisi McDonoughin, jolloin tilanne oli 3-1. McDonough sai varoituksen viivyttelystä alle puoli minuuttia ennen loppua … mutta McDonough piti johtoaseman ja voitti Longin 3-1, mikä teki Haukiputaan ennätyksestä 4-0. McDonough on Iowan ensimmäinen tuore NCAA-mestari sitten Lincoln McIlravyn vuonna 1993.
Kysyttäessä mestaruuden voittamisesta, ensimmäisen vuoden Hawkeye vastasi: ”Ensinnäkin, se ei ole tehty. Minulla on vielä kolme vuotta aikaa. Et voi lopettaa yhteen mestaruuteen tai yhteen otteluun. Sen eteen olen tehnyt töitä koko kauden. Se on helpottava asia, mutta katson jo eteenpäin ja olen valmis jatkamaan harjoittelua ja parantamaan itseäni. Se oli hieno viikko.”
133: nro 1 Jayson Ness (Minnesota) vs. nro 2 Daniel Dennis (Iowa)
Kummatkin painijat ovat Big Tenistä, ja molemmat ovat redshirt senioreita. Ness on 32-0 tänä vuonna, kun taas Dennis on 22-3 … joista kaksi tappiota Gopherin kilpailijalle. Itse asiassa nämä kaksi kohtasivat matolla viimeksi vain kaksi viikkoa sitten Big Tenin konferenssin mestaruuskilpailuissa 2010, jolloin Ness voitti mestaruuden.

Jayson Ness nimettiin erinomaisimmaksi painijaksi (Kuva/John Sachs, Tech-Fall.com)

Ensimmäisellä jaksolla Ness oli vähällä kaatua neutraalista asennosta, mutta ei saanut kontrollia eikä pisteitä. Toisessa erässä Dennis otti alas. Gopher ratsasti, mutta Hawkeye sai käännöksen noin puoli minuuttia ennen erän loppua. Kolmas erä alkoi tilanteessa 2-0 Dennis. Ness valitsi alas, teki karkauksen. Sitten Dennis teki kaadon ja siirtyi 4-1-johtoon. Ness onnistui jälleen pakenemaan, ja viimeisen kymmenen sekunnin aikana hän teki takedownin ja kaksi läheltä piti -pistettä, mikä toi uskomattoman voiton. Ness vie 133 ottelun mestaruuden voitoin 6-4.
Ottelun jälkeisessä haastattelussa Nessiltä kysyttiin viimeisestä kymmenestä sekunnista. ”Ajattelin vain saada takedownin tasoittaakseni ottelun”, Gopher-mestari vastasi. ”Tulin hänen peräänsä niin kovaa kuin pystyin. Hyviä asioita tapahtuu, kun painii täydet seitsemän minuuttia.”
141:
Dake on todellinen fuksi, jolla on 33 voittoa, 2 tappiota; hänen isänsä Doug oli All-American Kent Statessa, sijoittuen seitsemänneksi 177 kiloa vuoden 1985 NCAA:ssa. Marion on redshirt sophomore, jolla on tällä kaudella ennätys 27-5.
Dake aloitti pisteytyksen takedownilla, kun ensimmäistä ottelua oli jäljellä 44 sekuntia. Marion onnistui karkaamaan, kun ensimmäistä jaksoa oli jäljellä noin kymmenen sekuntia. Toisessa Hawkeye valitsi alaspäin. Dake sai kaksi nearfall-pistettä. Big Redin tulokas, joka johti ottelua 4-1, aloitti kolmannen jakson alhaalla ja teki pakoeron. Marion sai kaadon ja teki tilanteeksi 5-3. Dake vastasi karkaamisella. Ratsastusajalla Dake voitti 141-ottelun mestaruuden 7-3, ja hänestä tuli ensimmäinen todellinen fuksi, joka on voittanut NCAA-mestaruuden sitten Dustin Schlatterin vuonna 2005.
”Hän on loistava painija”, Dake sanoi vastustajastaan Montell Marionista. ”Hän on Iowan painija, joten tiedät, että he painivat kovaa. Hänen odotettiin menevän niin kovaa kuin pystyy, ja minun piti vain vastata siihen. Jos katsoit ensimmäiset 30 sekuntia, me vain löimme toisiamme kasvoihin, emmekä välittäneet. Me vain painimme. Niin ne menevät ja niin minä vastasin.”
Kun kysyttiin, kyllästyykö hän siihen, että häntä leimataan tulokkaaksi, Dake vastasi: ”Kyllä. Juuri siksi, että ihmiset luulevat, että on niin iso juttu, että olen tulokas, ja luultavasti se on sitä tavalliselle kansalle. Minulle olen vain yksi painija, joka menee sinne painimaan jonkun muun kanssa.”
149: nro 1 Lance Palmer (Ohio State) vs. nro 2 Brent Metcalf (Iowa)
Palmer on vanhempi, jolla on 31-2 ennätys; Metcalf on redshirt vanhempi, jolla on 35 voittoa ja vain yksi tappio … hänen Buckeye kilpailijalleen, kaksi viikkoa sitten, 149 finaalissa Big Tens. Se oli ensimmäinen kerta, kun Metcalf oli hävinnyt Palmerille yhteensä viidessä yliopisto-ottelussa.

Brent Metcalf nostelee joukkueen mestaruuspokaalia (Kuva/John Sachs, Tech-Fall.com)

Heti alkuun Metcalf meni yhdellä jalalla sisään, saaden takedownin 30 sekunnin ottelun jälkeen. Palmer laittoi pisteitä taululle karkaamisella. Ensimmäisellä jaksolla ei tullut muita pisteitä, joten tilanne oli 2-1 Metcalfille. Palmer kaatui, pääsi pakenemaan ja tasoitti ottelun… mutta Haukansilmällä oli jo 1:29 ratsastusaikaa. Metcalf aloitti kolmannen erän neutraalissa tilanteessa, yritti kaksoisjalkaa, mutta Palmer torjui sen. Metcalf voitti 3-2 ratsastusaikapisteellä ja kosti tappionsa Buckeyelle Big Tensissä … ja tavallaan myös viime vuoden finaalissa North Carolina Staten Darrion Caldwellille.
Finaalin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Metcalfia pyydettiin vertailemaan tuntemuksia tämän ja viime vuoden välillä: ”Tuntuu hyvältä, tuntuu, että lunastan hieman viime vuotta, koska tämä on kansallinen turnaus. Et voi saada viime vuotta takaisin, mutta voit tuntea olosi paremmaksi, koska lopetit sen niin kuin lopetit.”
Kysyttäessä hänen tulevaisuudestaan painin parissa, Michiganista kotoisin oleva mies sanoi: ”Se ei ole vielä ohi. Edessä on useita maailman- ja olympiamestaruuksia, joihin voi tähdätä. Kuinka monta (olympia)kultamitalia Tom Brands voitti? Yhden. Kuinka monta Dan Gable voitti? Yhden. Nyt minun on voitettava kaksi.”
157: nro 1 J.P. O’Connor (Harvard) vs. nro 7 Chase Pami (Cal Poly)
Nämä kaksi painijaa ovat kohdanneet toisensa ennenkin. Pami, joka on tänä vuonna 29-6, pudotti O’Connorin pois All-American-ehdokkuudesta vuoden 2009 NCAA:ssa. Harvardin vanhempi (joka on 34-0) sai revanssin Pamin tämän kauden Cliff Keen Las Vegas Invitationalissa.
Pami aloitti pisteytyksen yhdellä jalalla; O’Connor vastasi, sai kontrollin ja siirtyi 3-2 johtoon ensimmäisen erän lopussa. Toisessa erässä Harvardin mies sai käännöksen, jolloin tilanne oli 5-2. Pamin verryttelyn jälkeen Mustang pääsi pakoon. Kolmannessa, tilanteessa 5-3, Pami valitsi alaspäin, sai paon. O’Connor voitti Pamin 6-4 ottelussa 157. O’Connorista tuli vasta kolmas Harvardin painija, joka on voittanut NCAA-tittelin. (John Harkness voitti 175-kiloisten kruunun vuonna 1938 ja Jesse Jantzen 149-kiloisten mestaruuden vuonna 2004.)
O’Connor käsitteli Harvardin kansallisen mestaruuden perintöä: ”Yritin vain seurata Harvardin entisten kansallisten mestareiden, John Harknessin ja Jesse Jantzenin, jalanjälkiä ja luoda samalla oman polkuni. Katsoin ylöspäin Jesseä; niin hyvä painija kuin hän onkin, hän on vielä parempi ihminen. Pidän kunnia-asiana sitä, että minut mainitaan samassa lauseessa hänen kanssaan.”

Crimson-mestari puhui myös siitä, miten hän kohtaa painin haasteet Harvardin kaltaisessa akateemisesti tiukassa koulussa: ”Kova työ ja kurinalaisuus sekä ajanhallinta. On uskomatonta, mihin kaikkeen pystyy. Minua on siunattu fyysisesti ja henkisesti. Paini on opettanut minulle niin paljon ja muovannut minusta sen ihmisen, joka olen tänään.”
165: Nro 1 Andrew Howe (Wisconsin) vs. Nro 6 Dan Vallimont (Penn State)
Toisen vuoden opiskelija Howella on täydellinen 36-0 ennätys; Vallimont on punapaitainen vanhempi, jolla on 31-7 ennätys. Nämä kaksi Big Tenin painijaa ovat kohdanneet toisensa kahdesti tällä kaudella, ja Howe on voittanut molemmat ottelut.
Howe teki ensin pisteen takedownilla; sen verran pisteitä hän sai ensimmäisellä jaksolla, mutta hänelle oli kertynyt jo lähes kaksi minuuttia ratsastusaikaa. Badger aloitti toisen jakson alivoimalla. Howe pääsi hyvin nopeasti karkuun, jota seurasi sekuntia myöhemmin takedown, ja siirtyi 5-0-johtoon. Vallimont vastasi karkaamisella, jonka Howe torjui toisella takedownilla ja meni kolmanteen erään 7-1-johtoasemassa. Viimeisessä erässä Vallimont sai takedownin, kun taas Howe onnistui karkaamaan. Howe voitti ottelun 9-3 ja 165-kiloisten mestaruuden.
”En aikonut päästää tätä ottelua käsistäni. Olen sanonut sitä itselleni jo koko vuoden”, Howe sanoi viitaten viime vuoden finaaliin, jossa hän hävisi Edinboron Jarrod Kingille. ”Olen ajatellut tuota tappiota joka ikinen päivä koko vuoden ajan, enkä halunnut mennä toista vuotta ajattelemaan samaa.”
174: No. 1 Mack Lewnes (Cornell) vs. No. 2 Jay Borshel (Iowa)
Jompikumpi näistä painijoista lähtisi Omahasta kauden ensimmäisen tappionsa kanssa. Lewnes, juniori, on 40-0 ennätys … kun taas redshirt junior Borschel on 36-0 tällä kaudella.
Borschel sai takedown noin minuutin kuluttua ensimmäisestä jaksosta — sen verran pisteitä avauserässä. Lewnes valitsi alas toisen erän alkuun, teki paon ensimmäisten 30 sekunnin aikana. Ei muuta pisteytystä. Kolmannessa erässä Borschel valitsi alaspäin, pääsi pakenemaan ja teki tuloksen 3-1 Haukansilmälle … 2:20 ajalla. Borschel onnistui kaadossa, sitten hänet hylättiin viivyttelystä. Yksi piste Lewnesille :32 ennen loppua, jolloin tilanne oli 5-2. Jay Borschel voitti Mack Lewnesin 6-2 ja voitti 174 ottelun mestaruuden.
Lehdistötilaisuudessa mestaruuden voittamisen jälkeen Borschel mainitsi, että hän ja Matt McDonough tulivat molemmat Linn-Mar High Schoolin painiohjelmasta. ”Se kertoo paljon sikäläisestä valmennusryhmästä. He opettivat paljon kovaa työtä ja päättäväisyyttä, ei koskaan anna periksi -asennetta. Siitä heillä on kyse – kovasta painista. Päävalmentaja on kotoisin Iowasta, hän oli amerikkalaispainija ja paini (Dan) Gablen alaisuudessa, joten hän tietää kaiken siitä. Hän pystyi laittamaan sen (McDonoughiin ja minuun).”

184: nro 1 Kirk Smith (Boise State) vs. nro 6 Max Askren (Missouri)
Smith on juniori, jolla on täydet 29-0 ennätys. Askren on seniori, jolla on 19 voittoa, 2 tappiota.
Askren teki ensimmäisen takedownin, jonka jälkeen sai kaksi nearfall-pistettä ensimmäisessä erässä. Missourin tiikeri laittoi sitten vielä kolme läheltä piti -pistettä taululle; Smith pystyi vastaamaan vain karkaamisella. Askren johti ottelua 7-1. Toisessa, Askren valitsi alas, nopeasti pisteytys pako … ainoa pisteytys toisessa. Smith otti neutraaliottelun kolmannen erän aluksi ja sai kaksoisjalan, jolla hän kavensi johtoaseman 8-3:een. Askren onnistui pakenemaan. Ratsastusajalla Max Askren saa 10-3 voiton Kirk Smithistä … liittyen Mark Ellisin (viime vuoden raskaan sarjan mestari) ja isoveli Ben Askrenin seuraan kaikkien aikojen kolmantena Missourin NCAA-mestarina.
Kysyttäessä 184:n kruunun voittamisesta Askren vastasi: ”Tuntuu hienolta. Olen vain onnellinen, että pystyin tekemään sen, mihin kaikki ympärilläni uskoivat minun pystyvän. Tiedän, että tekniikkani on aina ollut sen tasoinen, että voisin olla kansallinen mestari, ja finaalissa se vihdoin tuli esiin. Minä olin se, joka piilotteli kykyjäni. Pelkäsin, mihin pystyin tai en pystynyt. Paine oli yrittämistä ja itsensä pidättelemistä. Jossain vaiheessa minun oli pakko tehdä se.”
Tiikeripainija puhui myös tänä vuonna kokemistaan vaikeuksista. ”Intohimo meni pois”, Askren sanoi. ”Harjoituksissa ja otteluissa oli hetkiä, jolloin se oli olemassa, mutta se ei ylläpitänyt itseään. Tällä kaudella valmentajieni, veljeni, ystävieni ja perheeni avulla pääsin takaisin tekemään asioita niin kuin haluan.”
197: No. 1 Jake Varner (Iowa State) vs. No. 2 Craig Brester (Nebraska)
Nämä kaksi Big 12 -painijaa ovat kohdanneet toisensa lukuisia kertoja, joista merkittävimpinä mainittakoon NCAA:n finaalit vuonna 2009 ja Big 12 -konferenssin finaalit 2010. Varner voitti molemmat ottelut.
Ensimmäisessä erässä ei ollut pisteitä. Toisessa erässä Varner aloitti alhaalta ja pakeni … se oli pisteytyksen laajuus siinä erässä. Kolmannessa Brester valitsi alas, sai paon ja tasoitti pisteet. Varner sai käännöksen noin minuutti ennen loppua; Brester onnistui jälleen pakenemaan, jolloin tilanne oli 3-2 Cycloneille. Cornhusker yritti takedownia, mutta Varner vastasi omalla takedownillaan viime sekunneilla. Näiden kahden konferenssikilpailijan välisessä viimeisessä ottelussa Jake Varner voitti Craig Bresterin 5-2 … voittaen toisen peräkkäisen NCAA-tittelinsä. Varner on yksi harvoista painijoista, jotka ovat olleet neljä kertaa NCAA-finalistina.

”Craig on kova kaveri”, Varner sanoi kollegiaalisesta kilpailijastaan Nebraskasta. ”Olemme painineet paljon. Siksi kai siksi ei tapahdu paljon. Tunnemme toisemme aika hyvin, mutta pidin vain kiinni pelisuunnitelmastani. Olisin halunnut tehdä pisteen ensimmäisessä erässä, mutta niin ei käynyt. Pääsin karkuun niin pian kuin pystyin, kuten halusin, ja sain sen etupäälukon, ja se oli iso ja tärkeä kohta ottelussa. Se viimeinen takedown, tiesin, että hänen piti tulla perääni ja olin valmis siihen, ja päädyin siihen viimeiseen takedowniin.”
285: nro 1 David Zabriskie (Iowa State) vs. nro 2 Jared Rosholt (Oklahoma State)
Heti Varner-Brester-ottelun jälkeen, toinen taistelu Big 12:n isojen miesten välillä, jossa Zabriskie, vanhempi, jolla on 25 voittoa, 2 häviötä … kun taas Rosholt, redshirt-vanhempi, on 34-2 tänä vuonna. Tämä oli uusintaottelu konferenssin mestaruusottelusta, jonka Cyclone voitti.
Ei pisteitä kolmen ensimmäisen minuutin aikana. Toisen aluksi Zabriskie tarjosi valinnan Rosholtille, joka pakeni 19 sekunnissa. Cyclone vastasi takedownilla maton reunalla. Cowboy onnistui toisessa karkauksessa, jolloin tilanne tasoittui toisen erän lopussa. Kolmannessa Zabriskie valitsi alaspäin, tuli alta pois ja teki tilanteeksi 3-2. Se riitti pisteytykseen … joten David Zabriskie sai 3-2-voiton Jared Rosholtista, ja hänestä tulee toinen Iowa Staten raskaansarjan mestari (toinen oli edesmennyt, suuri Chris Taylor vuosina 1972 ja 1973).
”Kun valmentaja Jackson tuli Iowa Stateen, olin aivan innoissani. Ei ollut toista valmentajaa, jonka olisin halunnut tulevan”, Zabriskie sanoi. ”Mutta tästä tittelistä minun täytyy kiittää kaikkia valmentajia, joita minulla on ollut. Jokaisella valmentajalla on ollut melko suuri osuus siinä, mikä on tehnyt minusta NCAA-mestarin, ja minun täytyy kiittää heitä kaikkia – valmentaja (Kevin) Jacksonia, Caelia (Sandersonia), (Tim) Hartungia, (Casey) Cunninghamia, (Bobby) Douglasia ja (Chris) Bonoa.”
6. Oklahoma State 65
7. Minnesota 63
viides sija: Zach Sanders (Minnesota) kukisti Cashe Quirogan (Purdue), 6-2
Seitsemäs sija: Anthony Robles (Arizona State) kukisti Nikko Triggasin (Ohio State), 9-3
133:
Ensimmäinen sija: Jayson Ness (Minnesota) kukisti Daniel Dennisin (Iowa), 6-4

Kolmas sija: Franklin Gomez (Michigan State) maj. dec. Jordan Oliver (Oklahoma State), 8-0
viides sija: Seitsemäs sija: Tyler Graff (Wisconsin) kukisti Dan Mitcheffin (Kent State), 5-3
Seitsemäs sija: Borislav Novachkov (Cal Poly) voitti Steve Bellin (Maryland), 4:26
141:
Ensimmäinen sija: Kyle Dake (Cornell) kukisti Montell Marionin (Iowa), 7-3
Kolmas sija: Reece Humphrey (Ohio State) kukisti Zack Baileyn (Oklahoma), 3-2
Viides sija: Tyler Nauman (Pitt) kukisti Germane Lindseyn (Ohio), 3-2
Seitsemäs sija: Mike Thorn (Minnesota) voitti Christopher Diazin (Virginia Tech), :56
149:
Ensimmäinen sija: Brent Metcalf (Iowa) kukisti Lance Palmerin (Ohio State), 3-2
Kolmas sija: Kyle Terry (Oklahoma) kukisti Kyle Ruschellin (Wisconsin), 5-4
Viides sija: Torsten Gillespie (Edinboro), 10-1
Seitsemäs sija: Kevin LeValley (Bucknell) kukisti Kyle Borshoffin (American), 5-0
157:
Ensimmäinen sija: J.P. O’Connor (Harvard) kukisti Chase Pamin (Cal Poly), 3-2
Kolmas sija: Adam Hall (Boise State) maj. dec. Justin Lister (Binghamton), 8-0
viides sija: Cyler Sanderson (Penn State), 15-6
Seitsemäs sija: Justin Gaethje (Northern Colorado) kukisti Steve Brownin (Central Michigan), 12-7
165:
Ensimmäinen sija: Andrew Howe (Wisconsin) kukisti Dan Vallimontin (Penn State), 9-3
Kolmas sija: Jarrod King (Edinboro) kukisti Nick Amuchasteguin (Stanford), 3-2
viides sija: Tyler Caldwell (Oklahoma) kukisti Andrew Rendosin (Bucknell), 6-3
Seitsemäs sija: Ryan Morningstar (Iowa) kukisti Chris Brownin (Old Dominion), 3-2
174:
Ensimmäinen sija: Jay Borschel (Iowa) kukisti Mack Lewnesin (Cornell), 6-2
Kolmas sija: (Virginia) maj. dec. Stephen Dwyer (Nebraska), 10-1
viides sija: Jordan Blanton (Illinois) kukisti Ben Bennettin (Central Michigan), 3-2
Seitsemäs sija: Scott Giffin (Penn) kukisti Jarion Beetsin (Northern Iowa), oletus
184:
Ensimmäinen sija: Max Askren (Missouri) kukisti Kirk Smithin (Boise State), 10-3
Kolmas sija: Mike Cannon (American) kukisti Joe LeBlancin (Wyoming), 7-2
viides sija: John Dergo (Illinois) kukisti Clayton Fosterin (Oklahoma State), 10-4
Seitsemäs sija: Dustin Kilgore (Kent State) kukisti Phil Keddyn (Iowa), 9-4
197:
Ensimmäinen sija: Jake Varner (Iowa State) kukisti Craig Bresterin (Nebraska), 5-2
Kolmas sija: Cam Simaz (Cornell) kukisti Hudson Taylorin (Maryland), 4-2 OT
Viides sija: Eric Lapotsky (Oklahoma) kukisti Trevor Brandvoldin (Wisconsin), 7-0
Seitsemäs sija: (Oklahoma State) kukisti Sonny Yohnin (Minnesota), 12-7
285:
David Zabriskie (Iowa State) kukisti Jared Rosholtin (Oklahoma State), 3-2
Kolmas sija: Zach Rey (Lehigh) kukisti Konrad Dudziakin (Duke), 4-2
viides sija: Mitch Monteiro (Cal State Bakersfield) kukisti Mark Ellisin (Missouri), 3-1
Seitsemäs sija: Dan Erekson (Iowa) kukisti Jarrod Tricen (Central Michigan), 8-2
Muut palkinnot:
NWCA Bill Koll Outstanding Wrestling Award: Minnesotan Jayson Ness
NWCA:n vuoden valmentaja: Wisconsinin Barry Davis
Gorriaran Award (eniten pinnoja vähimmässä ajassa): Virginian Brent Jones … 2 ajassa 1:13.