Jan. 7, 2005

# 2 Kansas Jayhawks (10-0) vs. #8 Kentucky Wildcats (10-1)

Game 11 – Zondag 9 jan. 2005 – 15:35 p.m. (Centraal) – Lexington, Ky. – Rupp Arena (23.000)

De wedstrijd van vandaag

Hier zijn slechts een paar invalshoeken om te nemen bij het bespreken van de Kansas tegen Kentucky mannenbasketbalwedstrijd:

-Twee van de top drie meest winnende programma’s in de NCAA Division I mannenbasketbalgeschiedenis staan tegenover elkaar – 1. Kentucky – 1.886 Kentucky – 1.886 overwinningen; 2. North Carolina – 1.839 overwinningen; 3. KANSAS – 1.835 overwinningen; 4. Duke – 1.747 overwinningen.

-Twee top 10 teams ontmoeten elkaar – Nr. 2 Kansas vs. Nr. 8 Kentucky.

-Kansas is 19-3 in zijn laatste 22 wedstrijden. Kentucky is 23-3 in zijn laatste 26 wedstrijden.

-Rupp Arena is vernoemd naar Adolph Rupp die uit Halstead, Kan, een KU afgestudeerde en speelde bij KU in 1923 onder coach F.C. “Phog” Allen.

-Voormalige Tulsa coaches Bill Self en Tubby Smith ontmoeten elkaar voor de tweede keer.

No. 2 Kansas maakt zijn eerste officiële road trip van het seizoen als het reist naar No. 8 Kentucky zondag om 15:30 uur (Centraal) op CBS. Kentucky is het tweede top-10 team waar Kansas in het nieuwe jaar mee te maken krijgt. De Jayhawks versloegen op Nieuwjaarsdag het toenmalige nummer 9 Georgia Tech met 70-68 in overtime. KU’s enige andere wedstrijd buiten Allen Fieldhouse was toen het Wisconsin-Milwaukee versloeg met 73-62 in de Yellow Book Shootout in de Kemper Arena in Kansas City, Mo., op 22 december. De Jayhawks staan voor het eerst sinds 1996-97 op 10-0 nadat ze afgelopen woensdag hun 14e conference-opener op rij met 65-60 wonnen van Texas A&M. Nr. 8 Kentucky is 10-1 en heeft zes opeenvolgende wedstrijden gewonnen. De Wildcats wonnen hun Southeastern Conference opener en versloegen South Carolina 79-75 op woensdag.

Over Kansas

Nr. 2 Kansas is 10-0 voor het eerst sinds 1996-97 toen de Jayhawks het seizoen met 22-0 openden en 34-2 eindigden. KU staat al het hele seizoen in de top twee op de nationale ranglijst en opende het jaar als nummer 1. In twee van hun laatste drie thuiswedstrijden hebben de Jayhawks veerkracht getoond door achterstanden met dubbele cijfers te overbruggen – 11-0 tegen South Carolina en 27-11 tegen het toenmalige nummer 9 Georgia Tech. KU heeft dit seizoen acht van de tien tegenstanders verslagen en scoort gemiddeld 78,6 punten en krijgt 60,9 punten per wedstrijd tegen. Nu Wayne Simien vier tot zes weken uitgeschakeld is wegens een blessure, is Keith Langford de actieve scoreleider met 14,9 punten per wedstrijd en staat daarmee negende in de Big 12. Sophomore J.R. Giddens is de volgende met 10 ppg en leidt het team met 23 driepunters dit seizoen. Senior Aaron Miles scoort 9,7 punten per wedstrijd en leidt de competitie met 7,5 assists per wedstrijd. Junior Christian Moody heeft een gemiddelde van 6.4 punten en is tweede in de ploeg met 5.2 rebounds per wedstrijd. Simien leidt KU met 17.4 punten en 12 rebounds per wedstrijd en is de enige speler in de Big 12 die gemiddeld een double-double heeft.

Kansas Hoofd Coach Bill Self

Kansas coach Bill Self is 34-9 in zijn tweede seizoen bij KU en 241-114 in zijn 12e seizoen in totaal. Vorig jaar boekte KU een 24-9 record en eindigde gelijk voor de tweede plaats in de Big 12 op 12-4. KU drong voor het derde jaar op rij door tot de Elite Eight van het NCAA Tournament, waar het in overtime tegen Georgia Tech verloor met 79-71. Self’s 24 overwinningen waren voor Dick Harp de meeste overwinningen van een KU coach in zijn debuutseizoen bij Kansas. Voor KU leidde Self Illinois naar twee Big Ten titels en drie NCAA Tournament optredens op rij. Voor Illinois, leidde hij Tulsa naar twee WAC kampioenschappen in 1999 en 2000 en was The Sporting News National Coach of the Year in 2000. Self, die vier keer de Naismith Coach of the Year Award heeft gewonnen, begon zijn carrière als coach bij KU in 1985-86 en was assistent bij zijn alma mater – Oklahoma State – van 1986 tot 1993. Zijn eerste periode als hoofdcoach was bij Oral Roberts waar hij de Golden Eagles naar de NIT loodste in 1996-97, hun eerste postseason verschijning sinds 1983-84. Self is 0-1 tegen Kentucky en verloor van de Wildcats in 1998 bij Tulsa – 74-53 in Lexington.

Laatste wedstrijd – Kansas 65, Texas A&M 60

Tweede geplaatste Kansas opende het Big 12 seizoen met een 65-60 overwinning op het bezoekende Texas A&M woensdagavond in Allen Fieldhouse. De Jayhawks schoten slechts 41 procent van het veld in het spel, maar raakten een seizoens-best 22-van-27 van de vrije worplijn om de overwinning te bezegelen. Bij de pauze leidde Kansas (10-0) met 29-24 voor de Aggies. Het spel bleef dicht bij elkaar in de tweede helft met de score werd op zes verschillende gelegenheden. KU eerstejaars Alex Galindo sloeg een driehonkslag vanaf de bovenkant van de sleutel met nog 40 seconden te spelen om de Jayhawks voorgoed aan de leiding te brengen. Senior guard Aaron Miles voerde de Jayhawks aan met 15 punten en een wedstrijdhoge vijf assists. KU had slechts één andere speler met dubbele cijfers, want senior Michael Lee scoorde 10 punten vanaf de bank. De KU-bank scoorde 28-2 meer dan de reserves van A&M. Galindo scoorde acht punten, terwijl junior Moulaye Niang 11 solide minuten bijdroeg met vier punten en zes rebounds.

KU-A&M Leftovers

Kansas was een perfecte 6-voor-6 van de goede doelen streep in de eerste helft en schoot een seizoenshoge 81.Met zijn vijf assists schoof senior Aaron Miles op naar de eerste plaats in de Big 12 Conference-carrièrelijst in competitiewedstrijden. Miles heeft 355 assists in competitiewedstrijden en passeert daarmee voormalig Oklahoma State guard Doug Gottlieb (354). De Jayhawks hebben hun tegenstanders al 94 wedstrijden op rij onder de 100 punten gehouden. KU heeft al in 156 wedstrijden op rij minstens één driepunter geslagen. Miles staat achtste op de lijst van begonnen wedstrijden aller tijden met 117. Hij is één verwijderd van de zevende plaats… Miles passeerde Raef LaFrentz en Adonis Jordan en staat nu op de tiende plaats op de lijst van gespeelde minuten aller tijden van de KU met 3.615… Senior Keith Langford is in al zijn 118 wedstrijden voor Kansas begonnen en heeft in al die wedstrijden gescoord… Met zijn 15 punten werd Miles de 48ste speler in de geschiedenis van de KU met 1.000 punten… Met negen punten passeerde Langford (1.557 punten) Kenny Gregory voor de 12e plaats op de scorelijst aller tijden van Kansas… Senior Michael Lee speelde 28 minuten (record voor dit seizoen)… Junior Moulaye Niang maakte twee velddoelpunten (record voor dit seizoen) en pakte zes rebounds (record voor dit seizoen) in 11 minuten… De Jayhawks werden met 33-27 overklast, voor het eerst dit seizoen… De acht turnovers van KU waren de minste van het seizoen.

Over Kentucky

Kentucky is tweevoudig titelverdediger van de Southeastern Conference en gaat met 10-1 de wedstrijd van Kansas in. De Wildcats hebben zes opeenvolgende wedstrijden gewonnen en worden aangevoerd door junior Kelenna Azubuike, die gemiddeld 15 punten scoort en tweede staat met 4,5 rebounds per wedstrijd. Senior Chuck Hayes leidt UK in rebounding met 9.5 per wedstrijd en is tweede in het team in het scoren met 11.9 ppg. Kentucky’s derde topscorer – junior Patrick Sparks – staat op 11.5 ppg en voert het team aan in assists met 5.4 per wedstrijd. Eerstejaars Randolph Morris scoort ook met dubbele cijfers (10.2 ppg).

Kentucky Head Coach Tubby Smith

In zeven seizoenen heeft Kentucky head coach Tubby Smith de Wildcats naar een nationaal kampioenschap, vier SEC titels en vijf SEC toernooi kampioenschappen geleid. In 2003 verdiende Smith negen nationale coach van het jaar-onderscheidingen door UK naar een 32-4 record te leiden – 19-0 tegen de SEC (titels van competitieseizoen en conferentietoernooi). Smith is aan zijn 14e seizoen bezig en heeft een totaal van 325-115 punten behaald bij Tulsa en Georgia voordat hij het roer overnam bij Kentucky. Hij is 201-53 in zijn achtste seizoen bij UK.

De serie

Kentucky leidt de all-time serie met Kansas met 19-3, met twee van Kansas’ drie overwinningen in de laatste vijf ontmoetingen… De serie gaat terug tot 1950 met een 68-39 overwinning van UK in Lexington… De Jayhawks hebben de Wildcats nog nooit verslagen in Lexington (0-7)…. Bill Self, hoofdcoach van Kansas, stond in 1998 tegenover Kentucky in Lexington als hoofdcoach van Tulsa, de Wildcats wonnen met 74-53… Tubby Smith, hoofdcoach van Kentucky, heeft de Jayhawks tweemaal verslagen in het seizoen 1998-99 – 63-45 in de Great Eight in Chicago op 1 dec. 1998 en 92-88 overtime op 1 dec. 1998. 1, 1998 en 92-88 overtime in de NCAA Midwest Regional in de Superdome in New Orleans op 14 maart 1999… Kansas’ record van 150 punten in één wedstrijd kwam tegen Kentucky in een 150-95 overwinning op Rick Pitino’s Wildcats op 9 dec. 1989 in Lawrence.

Connecties

Zowel Kansas hoofdcoach Bill Self als Kentucky hoofdcoach Tubby Smith zijn voormalige hoofdcoaches bij Tulsa – Smith van 1991-95 en Self van 1998-2000… Self en Smith hebben elkaar tweemaal ontmoet in hun coachcarriere als tegenover elkaar staande hoofdcoaches. In 1994, versloeg Smith’s Tulsa team het Oral Roberts team van Self met 99-54. In 1998 versloeg Smith’s Kentucky Wildcats de Tulsa Hurricane met 74-53 in Lexington… Beide teams hebben spelers uit New York City op hun rooster – voor Kansas, Russell Robinson, en voor Kentucky, Ramel Bradley en Shagari Alleyne… Kansas kanselier Robert Hemenway was eerder in dezelfde hoedanigheid werkzaam bij Kentucky.

De laatste ontmoeting

Nr. 8 Kentucky stootte nr. 22 Kansas uit het NCAA toernooi van 1999 met een 92-88 overwinning in overtime in de eerste ronde van de bracket. KU’s Ryan Robertson sloot zijn carrière af met 31 punten om de Jayhawks te leiden. Kansas kwam terug van een 40-36 achterstand in de rust om overtime af te dwingen, maar was niet in staat om de overwinning te behalen en door te gaan naar de volgende ronde.

KU Seniors’ Headlines

Hier volgen enkele headlines van de huidige senior class van Kansas – Keith Langford, Michael Lee, Aaron Miles, Wayne Simien:

-Kansas’ record 97-21 (82.2 winning percentage).

-Twee Final Four verschijningen (2002, 2003).

-NCAA Runner-Up in 2003.

-Three NCAA Tournament Elite Eights (2002, 2003, 2004).

-Two Big 12 Championships (2002 – 16-0, 2003 – 14-2).

-Kansas stond 42 keer in de top 10 van de Associated Press poll, waarvan zeven keer op nr. 1 bij zeven gelegenheden en in de top vijf 30 keer.

Miles Stepping Up

Senior Aaron Miles heeft een gemiddelde van 14,5 punten in zijn laatste twee wedstrijden – 14 vs. Georgia Tech en 15 vs. Texas A&M. Tegen het toenmalige nummer 9 Georgia Tech was de guard uit Portland, Ore, 4-uit-5 van driepunters en had hij vijf rebounds en acht assists. Tegen Texas A&M ging Miles 6-voor-8 van het veld met vijf assists en twee steals. In zijn laatste twee wedstrijden is Miles 5-voor-7 van driepunters. Voor het seizoen slaat hij 61,1 procent vanaf driepuntsafstand en heeft hij in vijf wedstrijden 50 procent of beter van ver gemaakt.

Miles’ Assists notes

In de afgelopen drie wedstrijden heeft Kansas senior Aaron Miles drie loopbaanrecords gevestigd. Tegen Wisconsin-Milwaukee op 22 december werd Miles de leider in de Big 12-carrière met assists, waarmee hij Doug Gottlieb (793) van Oklahoma State voorbijstreefde. De daaropvolgende wedstrijd tegen Georgia Tech werd hij de all-time assists-leider van de school – momenteel op 813 – en passeerde daarmee Jacque Vaughn’s (1994-97) 804. In de wedstrijd tegen Texas A&M gaf Miles vijf assists en werd daarmee de all-time leider van de competitie met 355 assists, waarmee hij Gottlieb, die op 354 stond, passeerde. Miles had zeven of meer assists in acht van de tien wedstrijden dit seizoen. Zijn hoogste aantal dit seizoen was 10 tegen Nevada en hij leidt de Big 12 met 7.5 assists per wedstrijd. Hij heeft 187 assists nodig om de vierde speler in de geschiedenis van de NCAA Division I te worden met 1000 assists in zijn loopbaan. Hij leidt ook het team in steals met 22 op het jaar.

Andere Aaron Miles(tonen)

-Laatste wedstrijd werd senior Aaron Miles de 48ste speler in de geschiedenis van Kansas die 1.000 punten scoorde. Zijn twee spelbepalende vrije worpen met nog 1.6 seconden te spelen in de 65-60 overwinning tegen Texas A&M bezorgden Miles zijn 1.000ste en 1.001ste punt.

-Miles staat derde in KU-carrière steals – momenteel op 236. Hij komt 14 tekort voor de tweede plaats op de lijst van KU-grootheid en huidige Director of Basketball Operations Danny Manning’s 250.

-Miles heeft 117 starts, wat achtste is op Kansas’ carrièrelijst en één verwijderd van de zevende.

-Miles heeft de top 10 gekraakt van de KU-lijst van gespeelde minuten en staat momenteel 10e op 3.615. Hij is 40 verwijderd van de negende plaats.

Langford Still Rolling

Senior Keith Langford heeft een gemiddelde van 17,3 punten in zijn laatste zeven wedstrijden en schiet 51,8 procent (43-voor-83) van het veld in die periode. De guard uit Fort Worth, Texas, was de go-to guy tegen Georgia Tech: hij scoorde 16 van zijn 18 punten in de tweede helft en overtime, noteerde 10 punten in de laatste 2:46 van de verlenging en overtime en maakte de game-winner met nog 3,3 seconden te spelen in OT. Voor zijn inspanningen werd Langford uitgeroepen tot ESPN.com National Player of the Week en tot co-Big 12 Player of the Week met Texas’ P.J. Tucker. Langford heeft drie wedstrijden met 20 of meer punten, allemaal in de laatste zeven wedstrijden, waaronder 21 tegen UW-Milwaukee. Hij had een seizoenshoge 24 punten in 23 minuten tegen Louisiana-Lafayette. In de TCU-zege had Langford 17 punten met 6-of-9 schoten. Langford, die voor het seizoen geselecteerd werd voor de Wooden en Naismith Awards, had 21 punten tegen Pacific en een recordaantal van zeven assists. Tegen South Carolina werd Langford de 16e speler in de geschiedenis van KU die 1.500 punten scoorde in zijn carrière. Hij staat momenteel 12e op de scorelijst aller tijden van de school met 1.557 punten en is drie verwijderd van de 11e plaats en 70 van een plaats in de top 10.

Moody maakt indruk

Junior walk-on Christian Moody staat al sinds de eerste wedstrijd van het seizoen in de basis. De aanvaller uit Asheville, N.C., schiet 58,5 procent van het veld dit seizoen. Twee keer heeft Moody dit seizoen een record van 10 rebounds gepakt, waaronder tegen het toenmalige nummer 9 Georgia Tech. Hij heeft een gemiddelde van zeven rebounds in zijn laatste drie wedstrijden. Tegen TCU produceerde hij zijn eerste double-double met recordscores in punten (10) en rebounds (10). Zijn tweede assist van de wedstrijd was een blinde uittrap naar een driepunter van J.R. Giddens die op de Top 10-lijst van ESPN SportsCenter belandde. Moody heeft dit seizoen al vijf keer zes of meer rebounds gepakt. Hij heeft een gemiddelde van 22,2 minuten, 6,4 punten en staat tweede in het team met 5,2 rebounds per wedstrijd in 2004-05. Vorig jaar had hij een gemiddelde van zeven minuten, 1,4 punten en één rebound in 25 wedstrijden voor KU.

Robinson Verdient Tijd

Verserr Russell Robinson heeft in elk van zijn laatste vier wedstrijden 17 of meer minuten gespeeld. Een van de eerste spelers van de bank, de New York City guard scoorde 12 punten tegen Wisconsin-Milwaukee, waaronder twee driepunters. Robinson is stabiel vanaf de vrije worplijn en deed 4 van de 5 pogingen tegen Texas A&M voor een totaal van zes punten. Tegen South Carolina was hij een aanspeelpunt: hij maakte zijn enige velddoelpunt en twee vrije worpen in de laatste 38 seconden van de 64-60 overwinning. Hij verdiende ESPN.com Freshman of the Week honors voor zijn inspanningen tegen USC. Robinson schiet 47,2 procent van het veld (25-voor-53) en heeft een gemiddelde van 7,4 punten per wedstrijd. Hij staat tweede in het team met 12 steals en heeft er minstens één in acht van de negen wedstrijden dit jaar.

Galindo Stepping Up

Freshman Alex Galindo heeft in elk van de laatste twee wedstrijden twee rake driepunters gemaakt. Tegen Georgia Tech was hij 1 op 7 toen hij een driepunter maakte om Tech’s voorsprong terug te brengen tot 65-64 in overtime. Tegen Texas A&M brak hij een 58-58 gelijkspel met een driepunter met 40 seconden resterend. Galindo heeft een gemiddelde van 6,1 punten en 2,8 rebounds voor dit seizoen. Tegen Wisconsin-Milwaukee en Georgia Tech had hij met zeven rebounds de hoogste score in zijn carrière.

J.R. From Way Out

In zijn laatste wedstrijd werd tweedejaars J.R. Giddens slechts voor de derde keer in zijn tweejarige carrière bij KU puntloos gehouden. De Oklahoma City guard heeft drie of meer driepunters gemaakt in vier van zijn laatste zes wedstrijden, waaronder vier tegen Georgia Tech. Vorig jaar deed hij dat kunstje 14 keer. Giddens voert de KU aan met 23 driepunters dit seizoen en hij raakt 35,9 procent van ver. In zijn tweede seizoen heeft hij 97 driepunters in zijn carrière en staat hij met nog 29 te gaan in de top 10 van KU-carrières.

Status van Simien’s duim

Senior Wayne Simien onderging 20 dec. een operatie aan zijn linkerduim, die hij in de tweede helft van de wedstrijd tegen South Carolina blesseerde. Hij zal naar verwachting vier tot zes weken uitgeschakeld zijn, volgens hoofdcoach Bill Self. Hij keerde terug in de tweede helft tegen USC en registreerde zijn zesde double-double van het seizoen met 20 punten en 11 rebounds.

Simien Steady

Senior Wayne Simien heeft 50 procent of beter geschoten in zes van zijn zeven wedstrijden dit seizoen. De aanvaller uit Leavenworth, Kan, heeft dit jaar vier wedstrijden met 20 punten of meer en voert de Big 12 aan met zes dubbel-dubbels. In zijn eerste twee wedstrijden dit seizoen noteerde Simien een double-double in elk van de eerste helften. Tegen Vermont had hij 10 punten en 11 rebounds in de eerste 20 minuten. Zijn 25 punten en 14 rebounds voor de wedstrijd leverden Simien de onderscheiding op van Big 12 Player of the Week. Tegen Saint Joseph’s had Simien 14 punten en 11 rebounds in de eerste helft. Simien heeft 28 double-doubles in zijn loopbaan en staat daarmee vijfde op de ranglijst van KU en negende (James Thomas van Texas) op de Big 12-lijst aller tijden.

Kansas Quick Hits

-Sinds het seizoen 2001-02 is Kansas 19-13 tegen geplaatste tegenstanders, waaronder 1-0 in 2004-05. KU is 3-5 tegen geplaatste tegenstanders onder Bill Self.

-KU heeft dit seizoen alle 10 tegenstanders onder de 50 procent gehouden. Bovendien hebben de Jayhawks op één na alle tegenstanders in 2004-05 verslagen.

– Door de afwezigheid van Wayne Simien heeft Kansas de rijkdom in gespeelde minuten gespreid. In de laatste drie wedstrijden hebben negen spelers gemiddeld negen of meer minuten gespeeld en zeven van hen 14 of meer minuten per wedstrijd.

-Vorig seizoen was Kansas 0-8 bij een achterstand van 5:00 uur. De Jayhawks hebben die trend dit seizoen al twee keer omgebogen: Vermont stond 58-56 voor bij een achterstand van 5:00 in KU’s 68-61 seizoensopener en Georgia Tech stond 57-51 voor in de 70-68 overtime-overwinning van de Jayhawks.

-In twee overwinningen dit seizoen heeft Kansas 11-punten of meer achterstand overwonnen – 27-11 tegen Georgia Tech en 11-0 tegen South Carolina.

-De Jayhawks hebben dit seizoen acht van de tien tegenstanders van een outrebound voorzien.

– Tegen Wisconsin-Milwaukee droeg Kansas voor het eerst dit seizoen rode tenues. De Jayhawks zijn 4-0 wanneer ze rode uniformen dragen onder hoofdcoach Bill Self.

-Kansas heeft 10 of meer steals geregistreerd in vijf van de negen wedstrijden dit seizoen. Vorig jaar had KU zeven wedstrijden met 10 of meer steals.

-Kansas is 144-7 (95,4 procent) in Allen Fieldhouse in de afgelopen 11 seizoenen. In die reeks zijn vijf ongeslagen seizoenen – 14-0 in 1994-95; 13-0 in 1995-96; 15-0 in 1996-97; 16-0 in 1997-98; en 13-0 in 2001-02.

KU Player Quick Hits

– Tegen Texas A&M, senior Michael Lee speelde een seizoen-high 28 minuten en scoorde in dubbele cijfers voor de tweede keer dit seizoen.

-Voor Texas A&M junior Moulaye Niang maakte een carrière-high twee velddoelpunten en pakte een carrière-high zes rebounds in een seizoen-high 11 minuten.

-Freshman C.J. Giles is de laatste twee wedstrijden begonnen en heeft zes geblokkeerde schoten in zijn laatste vier wedstrijden. Hij had er twee tegen Georgia Tech, drie tegen South Carolina en één tegen Wisconsin-Milwaukee.

-Freshman Darnell Jackson begon de eerste wedstrijd van zijn carrière tegen Wisconsin-Milwaukee.

Records, Milestones, Streaks to Watch

-Senior Aaron Miles is zowel de Kansas als de Big 12-carrière leider van assists, met 813. Hij passeerde KU-grootheid Jacque Vaughn (1994-97) op Nieuwjaarsdag tegen Georgia Tech voor het schoolcijfer. In de vorige wedstrijd tegen UW-Milwaukee overtrof Miles het Big 12 record van 793, gehouden door Doug Gottlieb van Oklahoma State (1998-2000).

-De Jayhawks hebben hun tegenstanders al 94 wedstrijden op rij onder de 100 punten gehouden. Het laatste team dat 100 punten tegen KU scoorde was Texas op 11 februari 2002.

-KU heeft in 156 opeenvolgende wedstrijden ten minste één driepunter geslagen. Kansas slaagde er in 2000 voor het laatst niet in om een driepunter te scoren in een verlies tegen Texas.

-Miles staat achtste op de lijst van begonnen wedstrijden aller tijden bij KU met 117. Hij is één verwijderd van de zevende plaats.

-Miles’ volgende 10-assist game zal Jacque Vaughn passeren voor de meeste dubbele assist games in zijn carrière bij KU. Beiden staan bovenaan de KU-lijst met 18 wedstrijden.

-Wayne Simien staat 13e op de KU-carrièrelijst met 681 rebounds. Simien komt 42 tekort voor de 12e plaats.

-Keith Langford heeft in al zijn 118 wedstrijden bij Kansas gespeeld en gescoord.

Streak Stuff

Kansas gaat de campagne 2004-05 in met een indrukwekkend aantal streaks intact:

-KU heeft 14 overwinningen op rij geboekt in conference-openers. Het laatste verlies van de Jayhawks in een competitie-opener was tegen Oklahoma op 8 januari 1991.

-Kansas heeft een 21-game winstreak op Senior Day. De laatste keer dat KU haar laatste thuiswedstrijd van het seizoen verloor was een 60-58 nederlaag tegen Nebraska in 1983.

-KU, dat vorig seizoen 24-9 won, heeft 15 jaar op rij minstens 20 wedstrijden gewonnen.

-The Jayhawks hebben 15 keer op rij deelgenomen aan het NCAA Tournament. De laatste keer dat KU niet deelnam aan de Big Dance was in 1989 als gevolg van een proeftijd.

-Kansas heeft succes gehad in de vroege stadia van het NCAA Tournament, met 21 gewonnen wedstrijden in de eerste ronde. UCLA in 1978 is het laatste team dat de Jayhawks in de eerste ronde versloeg.

-Kansas is naar twee NCAA Final Fours geweest en won twee Big 12 reguliere seizoenskampioenschappen in de laatste drie seizoenen.

In de ranglijsten

Kansas heeft het hele seizoen op de eerste of tweede plaats gestaan in de Associated Press en ESPN/USA Today Coaches’ polls. De Jayhawks begonnen het seizoen als nummer 1 in beide polls en dat was voor het eerst sinds 1956-57 in de AP en sinds 1996-97 in de coaches poll. Onder Bill Self eindigde KU het seizoen 2003-04 als nummer 9 in de coaches’ poll (nummer 16 door AP waarvan de poll wordt afgesloten voorafgaand aan het NCAA Tournament).

KU – Dominant in Big 12 Play

Sinds het begin van de Big 12 Conference in het seizoen 1996-97, is Kansas de dominante kracht in de competitie geweest. KU is het enige team in de competitie dat meer dan 100 wedstrijden in het reguliere seizoen heeft gewonnen. De Jayhawks zijn 107-22 en dat is 17 overwinningen meer dan de volgende ploeg op die lijst, Texas (89-39). Bovendien hebben de Jayhawks vier van de acht reguliere seizoenstitels van de Big 12 gewonnen en won KU de eerste drie Big 12 toernooikronen.

Kansas viert 50 jaar Allen Fieldhouse

Gedoopt ter ere van wijlen Dr. F.C. “Phog” Allen, 39 jaar lang de hoofdcoach van de Jayhawks, wordt Allen Fieldhouse door velen bestempeld als een van de beste plaatsen in Amerika om een college basketbalwedstrijd te bekijken. Het Fieldhouse werd ingewijd op 1 maart 1955, toen de Jayhawks Kansas State versloegen met 77-66, voor een overvolle menigte van 17.228 toeschouwers. Dit seizoen viert Allen Fieldhouse zijn 50-jarig bestaan. Ceremonies voor het jubileum van het Fieldhouse zijn gepland rond de wedstrijd van 2 maart tegen Kansas State – de eerste tegenstander voor KU in het gebouw.

Wist U dat?

Kansas en Kentucky zijn samen goed voor 89 conferentiekampioenschappen. Kansas heeft er 47 gewonnen, terwijl Kentucky er 42 op zijn naam heeft staan.

Up Next

Kansas vervolgt zijn drie-game road swing bij Iowa State woensdag 12 januari. Vorig jaar deelden de Jayhawks en Cyclones hun twee ontmoetingen in een paar close games – ISU 68-61 in Ames en KU 90-89 (ot) in Lawrence. De aftrap is om 19.00 uur (Centraal).