Op 14 januari 2001 maakte een ster van internationale allure op spectaculaire wijze zijn debuut bij onze Águilas.

Als ik het zo mooi had gedroomd, zou ik het niet hebben geloofd.

Dat waren de woorden van Ivan Zamorano na zijn debuut bij América in een wedstrijd tegen Santos in het Azteca Stadion op speeldag 2 van het Zomertoernooi 2001.

América maakte zijn debuut bij de fans in het Azteca, nadat het eerder al tegen Morelia had gespeeld in het Morelos Stadion, maar de Chileense aanvaller moest nog voor onze Águilas verschijnen. Het duurde slechts twee minuten voordat América de leiding nam, dankzij Braulio Luna, en zeven minuten voordat Zamorano zijn eerste doelpunt voor de Águilas del América scoorde. Het Estadio Azteca, dat vol zat met toeschouwers, ontplofte van jubelstemming bij het eerste doelpunt gescoord door de zogenaamde “Bam Bam” Zamorano.

Op 28′ kwam Zamorano’s tweede, een krachtige en doeltreffende kopbal, het was de eerste helft en Amerika stond al met 3-0 voor. Het doelpunt was compleet op 32′, opnieuw scoorde de Chileense spits zijn hattrick op een pass van Pavel Pardo.

Voor de tweede helft stuurde de Colombiaan Franky Oviedo op een pass van de andere Chileen Fabian Estay de bal in het net en de vijfde op het scorebord; en om de wedstrijd af te sluiten scoorde Jared Borgetti het troostdoelpunt voor Los Laguneros.

Het is vermeldenswaard dat Ivan Zamorano voor het toernooi van de zomer van 2001 met het rugnummer 11 speelde, kort daarna in de winter van 2001 gebruikte hij het rugnummer 9.

Het gevoel van feest en vreugde was van begin tot eind voelbaar, het was een droomdebuut voor elke voetballer en Ivan Zamorano zal het nooit vergeten, net als de fans die een spectaculaire zondagmiddag beleefden.