Sadan Indianapolis 500 mailin mittaisen kilpailun aikana voittajien ja niiden, jotka tulivat tuskallisen lähelle, lista on täynnä uskomattomia tarinoita ja värikkäitä hahmoja, jotka auttoivat tekemään kilpailusta ”kilpaurheilun suurimman näytelmän”. Vuoden 1987 tapahtumassa oli varmasti kaikki ikimuistoisen kisan tunnusmerkit: kisahistorian voitokkain tiimi, avoimen ratamoottoripyöräilyn tunnetuimpaan perheeseen kuuluva kuljettaja, joka yritti voittaa neljännen kisansa sijaiskuljettajana, ja auto, joka vedettiin epätodennäköisestä paikasta tehtävään.

Team Penske ja Indy 500 sopivat yhteen kuin käsi ja hansikas. Organisaatio on voittanut yhteensä 16 Indy 500:aa, eniten historiassa. Jos 1970-luku oli vuosikymmen, jolloin Roger Penske maistoi ensimmäisen kerran menestystä Brickyardilla, 1980-luku oli vuosikymmen, jolloin hänen tiimistään tuli hallitseva voima. Kun tiimi astui portille vuoden 1987 kilpailuun, sillä oli hallussaan viisi Indy 500 -voittoa, kolme vuosikymmenen vaihteen jälkeen.

Kolmen auton kokoonpano, jolla Team Penske aikoi lähteä tuon vuoden Indy 500 -kisaan, koostui kaksinkertaisesta voittajasta Rick Mearsista, vuoden 1985 voittajasta Danny Sullivanista ja veteraani Danny Ongaisesta. Kilpailun kolminkertainen voittaja Al Unser Sr. oli edellisenä vuonna vetäytynyt täysipäiväisestä ajamisesta – Team Pensken palveluksessa – ja ilmaantui Indianapolis Motor Speedwaylle työttömänä kisaan.

Varhain kisan viidennen harjoituspäivän aikana, 7. toukokuuta, Ongais törmäsi kovaa ulkoseinään kaarteessa neljä ja joutui sivuun loppukuusta. Lisäksi Team Penske päätti pysäköidä PC-16-alustansa talliinsa vuoden 1986 March-alustan hyväksi. Ensimmäinen auto toimitettiin vasta seuraavana päivänä, ja Mears ja Sullivan heittivät kolikkoa, kumpi ajaisi sitä. Mears voitti heiton.

Kilpailun karsinnat alkoivat lauantaina 9. toukokuuta, eikä Team Penskellä ollut vieläkään korvaajaa Ongaiselle. Vaikka Mears sai uuden Marchin vauhtiin, Sullivan joutui karsimaan PC-16:n. Molemmat pääsivät turvallisesti kentälle, mutta keskusteluja käytiin siitä, että Sullivan kelpuuttaisi March-alustan uudelleen seuraavana viikonloppuna, kun se saapuisi speedwaylle.

Keskiviikkona 13. toukokuuta Unser, Sr. nimitettiin virallisesti Ongaisin korvaajaksi. Unser, Sr. oli harkinnut paluuta kotiinsa Albuquerqueen sen jälkeen, kun hän ei ollut löytänyt kyytiä aiemmin tässä kuussa, mutta päätti jäädä auttamaan poikaansa, Al Unser, Jr:a, valmistautumaan kilpailuun. Team Penske -tiimin toimihenkilöt alkoivat tutkia mahdollisia Marcheja löytääkseen Unser vanhemmalle sopivan ajoneuvon.

Valittu alusta tuli Sheraton-hotellin aulasta Readingista, PA:sta, jossa sitä käytettiin esittelyautona. Tyypilliseen Team Penske -muotiin No. 25 -tiimin miehistö piiskasi alustan kuntoon, ja Unser, Sr. sai tilaisuuden voittaa neljännen Indy 500 -kisansa, jolla A.J. Foyt olisi kaikkien aikojen suurin voittaja.

Mearsin startatessa kolmantena, Sullivanin ollessa 16. ja Unser Sr:n ollessa 20., Team Penske -tiimin autot olivat hajallaan 33 auton kentässä vuoden 1987 Indy 500 -kisassa. Kuukauden teemaa jatkaen, poistuma oli suuri kisan aikana. Mears keskeytti 75. kierroksella käämivaijerin takia, ja Sullivan teki saman 160. kierroksella moottoriongelman takia.

Kaiken aikaa Unser, Sr. piti huolta kalustostaan, kun hän raivasi tiensä kentän läpi, vaikka Mario Andretti näytti lyömättömältä pitäessään huimaa vauhtia. 90. kierrokseen mennessä Unser, Sr. oli raivannut tiensä viiden parhaan joukkoon, mutta hän oli kaksi kierrosta jäljessä nopeasta Andrettista.

Mutta 25 kierrosta jäljellä Andretti keskeytti kilpailun polttoaineen ruiskutusongelman vuoksi, jolloin johto siirtyi Roberto Guerrerolle. Guerreron johto nyt toiseksi tulleeseen Unser, Sr:ään oli lähes koko kierroksen, mutta hän joutui tekemään yhden viimeisen varikkokäynnin, kun taas nro 25:n tiimi oli kutsunut Unser, Sr:n jo aiemmin varikolle.

18 kierrosta ennen loppua Guerrero pääsi varikkotielle, mutta kytkinongelmat tekivät rutiinihuollosta katastrofin. Hän katseli varikkotieltä, kun Unser purjehti ohi ja nousi johtoon, jolloin Guerrero jäi lopulta lähes kierroksen päähän. Al Unser vanhempi ajoi neljänteen Indy 500 -voittoonsa. Hänestä tuli 47-vuotiaana kilpailun historian vanhin voittaja.

Mitä jos hän olisi palannut Albuquerqueen sen sijaan, että olisi roikkunut 16. ja Georgetownin välillä? Entä jos Team Pensken miehistö ei olisi pystynyt valmistelemaan esittelyautoa ajoissa, jotta hän olisi päässyt kilpailemaan? Indy 500:n historia saattaisi näyttää paljon erilaiselta kuin nykyään.