Der hvor de bedste padlere i verden spiller

1) Zambezi-floden, Zambia

I 1855 hyrede Dr. David Livingstone indfødte til at padle sin kano til kanten af de kilometerbrede, 364 fod høje Victoria Falls, der er kendt som verdens største faldgardin af vand. Nutidens flodløbere kan gøre det samme både over og under vandfaldene. Over vandfaldene er der kilometervis af rolige kajakfarvande, der er beboet af alt fra elefanter til flodheste. Nedenfor ligger den berygtede Batoka-kløft, der danner grænsen mellem Zimbabwe og Zambia og byder på noget af det bedste klasse IV-V, storvands-kajakroning i verden. Strækningen har så mange strømfald, at de ikke engang er navngivet… de er blot nummereret. Der tilbydes dagsture på de første 23 rapider, eller du kan tage på et længere ophold i bushen a la Livingstone – i op til syv dage.

2) Ottawa River, Canada

Konkurrenterne ved Ottawa’s World Freestyle Kayak Championships kaldte det “den bedste freestyle-floden i verden”. Med god grund. Om sommeren er der en gennemsnitlig vandføring på omkring 15.000 cfs og en varm temperatur på 70 grader F. To separate kanaler deler den samme put-in og take-out, hvilket gør den fem mil lange strækning til en drøm for kajakroere: Main Channel er et stort vandløb med tårnhøje bølger og gigantisk hydraulik, mens den mere tekniske Middle Channel lader dig zig-zagge nedstrøms. I alt kommer du til at flyde gennem et padleparadis med 175 øer, der rummer strømfald, vandfald og sandstrande. Ved Lorne Rapid dannes en bølge kaldet Garberator ved lavere vandføring, som ved højere vandføring erstattes af en monstrøs verdensklassisk bølge kaldet Buseater.

Tatshenshini River, Alaska - verdens 10 bedste sted for kajaksejlads i hvidtvand

3) Alsek/Tatshenshini, Alaska

For at opleve Jack Londons “Call of the Wild” i en verden af hvidtvand, skal du, ligesom han gjorde, tage nordpå til Alaska og British Columbias Alsek/Tatshenshini-vandområde. Her vil du møde alt fra bjørne og friske blåbær fra Alaska til gydende kongelaks og gigantiske stående bølger. En af de mest unikke ting ved klasse III-turen på 180 sømil ned ad Alsek eller 130 sømil ned ad Tatshenshini er naturligvis isbjergene, der ledsager dig og din kajak hele vejen ned til Stillehavet. Du kan endda bryde noget af deres gletsjeris af til dine drinks, mens du lytter i lejren, under lyset fra nordlyset, til den vilde naturs kald.

4) Sun Kosi, Nepal

David Allardice, indehaver af Ultimate Descents i New Zealand, ved, hvad der er godt, når han finder det. Derfor har Sun Kosi, der betyder “Guldfloden”, været grundpillen i hans kommercielle rafting- og kajakaktiviteter i Himalaya, siden han begyndte at sejle på floder i Nepal i 1984. Den 170 miles lange kronjuvel, der løber gennem Mahabharat Lekh-bjergkæden på vej til Ganges, er let tilgængelig fra Kathmandu og kan tilbagelægges på seks til 10 dage. Paddlere vil finde hvide sandstrande, hvor de kan campere, store klasse III-IV-farvande, der minder om Grand Canyon, og masser af aber, der ivrigt vil lytte – og bidrage – til dine fortællinger om vandløb omkring lejrbålet.

Pacuare, Costa Rica - Verdens bedste whitewaterkajaksejlads

5) Pacuare-floden, Costa Rica

For en typisk junglestrømning skal du tage til Costa Ricas papegøjefyldte Pacuare-floden, som løber ud i Caribien fra det costaricanske højland. Det er der, Hollywood tog hen for at få autentiske jungleoptagelser til filmen Congo, og det er der, kajakroere tager hen for at se 32 miles klasse III-IV, krystalklart whitewater. Turene strækker sig fra en til tre dage, og en lodge med stråtag og fuglekvidrende fuglekvidder venter på overnattende gæster kun et kokosnøddekast væk fra floden. Og for eksperter ligger Upper Pacuare-afsnittet i klasse V opstrøms.

6) Den Hvide Nil, Uganda

Hjør her for at finpudse dine legebådsevner, rent og simpelt. Denne whitewaterfyldte strækning, der ligger under Bujagali-søen, ca. 8 km fra Jinja, hvor Nilen først løber fra Victoriasøen (som John Speke i 1862 hævdede at være flodens kilde), byder på næsten 20 miles af nogle af de bedste og mest legende storvandsraps i verden, herunder Nile Special, der nok er verdens bedste surfspot for storvandssurfing. Bonus: Du kan spænde din kajak fast bag på en knallert for at tage turen tilbage.

World's Top 10 Whitewater Kayaking Spots

7) Grand Canyon, Arizona

Da John Wesley Powell første gang løb gennem Grand Canyon i 1869, var der kun få, der var klar over, at de strømfald, der vakte så stor forfærdelse hos ham, ville gøre det til et af verdens bedste whitewaterløb et lille århundrede senere. Vandfald som Crystal og Lava Falls overgås kun af kløftens skønhed, når Colorado River skærer sig vej gennem tiden. Det tager mellem 10 og 23 dage at tilbagelægge hele strækningen på 280 miles i kajak, afhængigt af om man har motorstøtte. Og hvis du tager med en udlejer, er du garanteret gourmetmad, som er langt fra det saltede svinekød og melrationer fra Powells raftingdage.

8) North Johnstone River, Australien

Mens de fleste tager til Cairns, Australien, for at dykke i Great Barrier Reef, venter et andet sted på UNESCO’s verdensarvsliste på padlere kun et rugbyboldspark væk. North Johnstone tordner gennem en af de ældste regnskove i verden – en skov, der gentagne gange er undsluppet ødelæggelserne fra istiderne længere mod nord – og skærer gennem Crocodile Dundee-land i mere end 80 km, før den smelter sammen med Stillehavet lige syd for Barrier Reef. Undervejs møder padlerne tårnhøje palmer, hemmelige aboriginale huler og utallige klasse IV-V-whitewater, som selv Dundee selv ville have svært ved at klare uden hjælp fra en Fosters-drikkende guide.

Futaleufú, Chile - verdens 10 bedste sted for kajaksejlads i Whitewater

9) Futaleufú-floden, Chile

Spørg enhver flodkajakroer, der er sin vægt værd i neopren, hvad der er den bedste whitewaterflod i Sydamerika – eller for den sags skyld i hele verden – og svaret vil uvægerligt være det samme: Chiles Futaleufú. Floden, der beskrives som en blanding af landskabet i Yosemite i Californien med strømmene i Grand Canyon og vandfarverne i Caribien, styrter gennem Andesbjergene på sin vej til Stillehavet fra Chiles grænse til Argentina. Dens øvre klasse V+-afsnit har ydmyget ekspertkajakroere fra hele verden, mens en lettere nedre strækning på 22 mil har udsat andre for noget af det bedste padling på planeten. Der er en grund til, at den kaldes “the Greatest Whitewater on Earth.”

10) Middle Fork of the Salmon River, Idaho

Fra Boundary Creek put-in til dens sammenløb med Main Salmon 100 miles væk, tilbyder Middle Fork of the Salmon River noget af det mest afsidesliggende whitewater i det sammenhængende U.Floden snor sig gennem den 2,7 millioner hektar store Frank Church River of No Return Wilderness – det største vejløse område i det sammenhængende USA – og slutter med den berygtede Impassable Canyon, som Lewis og Clark navngav den, da de passerede området i begyndelsen af 1800-tallet. De samme klasse III-IV strømfald, som de anså for ufremkommelige, tiltrækker imidlertid flodløbere i massevis. Det bedste ved Middle Fork er naturligvis ikke dens ensomhed eller de kajakfyldte strømfald. Det er de ni varme kilder ved floden, der er spredt ud over hele turen, og som kan få dig til at ligne en velmodnet sveske efter hver dag med padling.

Bedrag et gratis katalog over eventyr

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.