Fra et kinesisk medicinsk perspektiv klassificeres fødevarer efter deres egenskaber og den måde, hvorpå de påvirker balancen mellem yin- og yang-energi i kroppen. I de køligere (yin) måneder er vores energi ikke kun optaget af dens daglige funktion med at holde os sunde, men den kræver også yang-energi for at holde os varme. For at skabe de optimale betingelser for helbredende im+balancer samt støtte en regelmæssig sund funktion, kan vi i høj grad hjælpe kroppen ved at spise fødevarer, der er naturligt varmende. Og det er ikke kun fødevarer, der opvarmes eller tilberedes, der kan opnå en varmende effekt. Tilføjelse af en række urter, krydderier, nødder og frø vil også bringe din kost i balance og hjælpe fordøjelsen til at give den største udnyttelse af næringsstofferne fra de fødevarer, vi spiser.

I traditionel kinesisk medicin (TCM) ses milten/magen som de centrale organer for fordøjelsen. De kontrollerer nedbrydningen af maden og hjælper med at optage elementer, der nærer organer og væv for at øge Qi og blod i kroppen.

Spleen yang sammenlignes ofte med en ild, der varmer maden (herunder væsker) for at metabolisere dem. Ved at indtage for mange kolde fødevarer i vores kost kan det være som at lægge et vådt tæppe oven på ilden, der kvæler og forringer denne metaboliske handling. Som følge heraf kan tegn på miltmangel såsom dårlig appetit, oppustethed og løs afføring blive et problem.

Der er tre kategorier af fødevarer, der kan forringe miltfunktionen.

  1. Mad, der er energimæssigt kold.
  2. Mad, der er fysisk kold.
  3. Frit, fedtet eller sukkerholdig mad

Mad, der er energetisk kold – Ved ordination af diætbehandling og urtemedicin i TCM tages der altid hensyn til den energetiske kvalitet af et stof. Tag for eksempel ingefær og vandmelon, der begge sidder ved stuetemperatur. At spise den ene ville afkøle kroppen (vandmelon) og den anden ville have en mærkbar opvarmende effekt på kroppen (ingefær).

I de køligere måneder, og for nogle hele året rundt, vil for mange energetisk kølende fødevarer som f.eks. en masse frugt, salater, råkost, grøntsagsjuice, mælkeprodukter (med undtagelse af yoghurt for de fleste) osv. kan forårsage tegn på miltmangel, især hvis de ikke afbalanceres med indførelsen af opvarmende fødevarer.

Mad, der er fysisk koldt – Dette omfatter ting direkte ud af køleskabet, såsom drikkevarer eller is, eller med is tilsat. I tilfælde af vand vil varmt eller varmt vand blive absorberet mere effektivt.

Mad, der er brændt, fedtet eller sukkerholdig – Dette omfatter mad, der er dybt eller overfladisk stegt, eller mad med et højt indhold af olie eller sukker, såsom chokoladeoste og syltede kødtyper.

Så hvad skal du spise for at hjælpe miltfunktionen og skabe balance i de køligere måneder? Madlavning opvarmer madens energetik, så det er en god start at fokusere på opskrifter på supper, gryderetter og gryderetter. Frugt kan også pocheres eller gryderet, og grøntsager kan dampes tilstrækkeligt. At kombinere små mængder varm mad med koldt kan også balancere yin yang, f.eks. ved at tilsætte lidt varm wasabi for at hjælpe med at fordøje det kolde i sushi.

Her er nogle eksempler på de typer af fødevarer, du kan inkludere i din kost, hvis du har brug for at balancere din kost med mere varme.

Kurkanaler omfatter basilikum, purløg, koriander, dild, fennikel, persille og rosmarin.

Krydderier omfatter anis, spidskommen, kanel, nelliker, ingefær og sort peber.

Grøntsager kan dampes eller koges og omfatter masser af løg, porrer, pastinakker, peberfrugter, peberfrugt, forårsløg, hvidløg.

Andre – frugt er bedre tørret eller kogt, nødder, honning, havre, quinoa, frø, vilde ris

Når du forsøger at integrere disse principper i din kost, er det altid bedst at konsultere din TCM-behandler for at finde ud af, hvordan dette gælder for dig, især hvis du oplever fordøjelsesproblemer.

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.