Er du frustreret og får du angst, når du kommer hjem fra arbejde? Du kommer hjem med legetøj over det hele, uvasket opvask, ufoldede aviser og magasiner, der ikke er lagt i stativet, snavset tøj, der ligger overalt. I bund og grund er dit hus et rod, som om en tornado har hærget alt i dit hus.

Angst og depression kan ifølge videnskaben være forbundet med rod. Det er en ubehagelig cirkel, angst og depression kan føre til rod, og rod kan føre til mere angst og depression.

Rummelighed kan være medvirkende til, hvordan en person føler sig om sit hjem, sin arbejdsplads og om sig selv. Rodede hjem og arbejdspladser vil efterlade en person ængstelig, overvældet og hjælpeløs. Men rod bliver sjældent anerkendt som en væsentlig kilde til stress i en persons liv ifølge Sherrie Bourg Carter Psy. D. i sin artikel i Psychology Today.

House Logic delte en undersøgelse fra forskerne fra UCLA’s Center on Everyday Lives and Families (CELF), som undersøgte forholdet mellem 32 californiske familier og de genstande, der opbevares i deres hjem. Undersøgelsen viste, at rod har en stor indvirkning på en persons humør og selvværd. Forskerne fandt også:

  • En sammenhæng mellem højere niveauer af stresshormonet cortisol hos kvinder og rod. Jo mere rod der er, jo mere stressede er kvinderne. Mænd synes derimod ikke at blive påvirket af rod.
  • Kvinder forbinder et rent og velordnet hjem med en lykkelig og succesfuld familie. Når der er ophobning af rod, bliver kvinder mere bekymrede over det, og det resulterer i sidste ende i stress.
  • Der er familier, der kan være alt for fastlåste, når de sorterer og skiller sig af med genstande.
  • USA køber 40 % af verdens legetøj, hvilket øger rodet i mange amerikanske husstande.

Hvad er de andre virkninger af rodet i en persons liv

Angst og depression er blot to af slutresultaterne af rodet. Der er andre virkninger af rod, som en person kan opleve, hvis rod ikke bliver ryddet op eller bragt i orden.

Rydderi påvirker dit arbejdsliv

Det er virkelig svært at arbejde, hvis dit skrivebord, dit kontor eller dit hus er fuld af rod. Den menneskelige hjerne er hårdt forbundet til orden, og derfor kan det at arbejde ved et skrivebord eller i et rum fuld af rod distrahere dig fra at påbegynde eller afslutte en opgave. Det kan også nedsætte en persons kreativitet og sænke produktiviteten.

Rumleri påvirker søvncyklussen

Mennesker kan opleve søvnforstyrrelser på grund af et rodet rum. En person kan ikke slappe af, hvis alt omkring ham er rodet. Mangel på søvn kan resultere i stress eller depression. Det vil også have en effekt på en persons generelle helbred, fordi immunsystemet vil blive svagt, og kroppen vil være tilbøjelig til at blive syg. Støv, skimmelsvamp, rottedråber og kakerlakker kan også øge risikoen for astma og allergi.

Før at rydde op for at forebygge stress, angst og depression

Det kan være svært at rydde op i starten, fordi man måske ikke ved, hvor man skal starte, eller det kan være svært at give slip på nogle ting. Begynd med nogle små ting, og når du først er kommet i gang, kan du tage fat på de store ting, og så bliver det hele let som en leg. Nedenfor er der nogle tips til, hvordan du kan begynde at rydde op på dit kontor, i din garage eller i dit hjem.

Gør noget: Få ryddet op i hele dit hus ved at gøre følgende:

– Bed din familie om at hjælpe dig med at rydde op. Oprydningen vil gå hurtigt, hvis opgaven deles op på hvert enkelt medlem.

– Start i det rum, der irriterer dig mest (gå ikke videre til et andet rum, før du er færdig)

Tag handling: Hvis du har noget, som du sjældent bruger, så gem det i en kasse sammen med lignende ting, som du har.

– Hvis du ikke længere bruger noget, så smid det ud, genbrug det eller donér det.

– Hvis du ikke længere bruger noget, så smid det ud, genbrug det eller donér det.

Tag handling: Organiser alt dit papirarbejde

– Regninger fra forsyningsvirksomheder, hjemmearbejde, magasiner og aviser bør være adskilt. Gå papirløs på dine regninger, hvis du kan.

– Genbrug gamle aviser og magasiner. Gå alle dine papirer igennem, og smid alt det ud, som du ikke har brug for.

Tag handling: Det er altid forfriskende og opmuntrende at begynde at arbejde med et rent arbejdsområde.

Step-by-step-guide til at oprette og bruge stresshåndteringsopgaveoversigten

Du kan også have en opgaveliste, som kan hjælpe dig med at rydde op og organisere ting i dit hjem og på dit kontor. Du kan bruge den gratis og interaktive personlige stresshåndterings-tot-do-liste (02.20). Du kan notere dine stress- eller angstudløsere og de måder, du kan håndtere disse stressudløsere på.

Stræk 1: Download Stresshåndtering PDF

Stresshåndtering (02.20) er en af vores gratis interaktive produktivitetslister.

Klik her for at downloade Stresshåndtering PDF

Stræk 2: Vælg hvordan du bruger Stresshåndtering

Du kan bruge to-do-listen på to måder:

  • Klik på Stresshåndtering (02.20) i PDF-listen og print den ud.
  • Klik på Stresshåndtering PDF og skriv dine opgaver ind i den interaktive liste. Hver dag er inddelt i 6 blokke, hvor du skriver eller skriver på hvert nummer. Gem PDF’en, når du er færdig.

Stræk 3: Udfyld listen

Skriv eller skriv på de stressudløsende faktorer og de teknikker, du bruger til at håndtere og håndtere dine stressudløsende faktorer.

Visuelle eksempler på Stress Management To-do-listen

Nedenfor er et eksempel på et skærmbillede af den interaktive Stress Management-liste

snip

Alle vores downloadbare to-do-lister er smukt layoutet og fuldt interaktive – skriv direkte i listerne, søg, gem & udskriv. Eller bare print og skriv, hvis du foretrækker det.

Alle produkter fungerer med den gratis Adobe PDF Reader

Klik på banneret nedenfor for at komme i gang.

Videre læsning

Clutter Control: Er der for mange “ting”, der dræner dig?

Sådan bruger du vores ugentlige to-do-liste til at nå dine mål

Brug vores ugentlige skema til at forbedre din produktivitet

5 fejl i forbindelse med oprydning, som du sandsynligvis begår i dit hjem

Hvorfor oprydning gør dig glad

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.