Titandioxid (PW6) blev populært frem til 1950’erne. Titaniumhvid har den fordel, at den er ekstremt uigennemsigtig, lys og ugiftig. Men der var problemer med ren titanhvid. Malingens bearbejdelighed var ikke så ideel, som producenterne ønskede. Den ekstremt uigennemsigtige karakter var heller ikke, hvad mange kunstnere ønskede. Kunstnere, der f.eks. var fortrolige med blyhvid eller zinkhvid.
Not So Perfect Titanium White
Disse kunstnere ønskede en vis grad af gennemsigtighed i den hvide maling for at sikre strålende blandede farver. Et andet problem, der blev afsløret med titanhvid, er, at den havde en tendens til at gulne med tiden.
Men problemet med gulning er ikke væsentligt, da det vendes ved at placere maleriet i et solrigt rum. Malerier bør også tørre i et solrigt rum. Dette vil reducere den potentielle gulning forårsaget af linolie i titanhvid.
I hvert fald ved at tilsætte zinkhvid til titanhvid reduceres gulningsproblemet betydeligt. Især hvis der anvendes saflorolie i stedet for linolie.
Fabrikanterne mente, at risikoen for sprødhed og delaminering ville falde betydeligt, hvis der kun blev blandet en lille mængde zinkhvid i titanhvid. Derfor indeholder den meste titaniumhvid maling zinkoxid.
Køber pas på
Men er risikoen ved at bruge titaniumhvid maling med zinkoxid blevet fjernet? Mange eksperter hævder, at enhver blanding af zinkoxid i titanhvid er risikabel.
Kunstneren skal være opmærksom på, at zinkoxid i maling kan resultere i revner i malingens overflade og delaminering. De langsigtede risici ved at bruge zinkhvid fjerner oliemaleriernes arkiveringskvalitet. Dette gælder også zinkoxid blandet i titanhvid.
Hvad er alternativerne?
Brug en ren titanhvid ved at kontrollere indholdet af tuben for fravær af zinkoxid. Eller du kan prøve at bruge flagehvid eller blyhvid eller stakkelhvid. Alle disse henviser til et lignende produkt fremstillet af blykarbonat.
Ulempen er naturligvis, at blymaling er giftig, og du skal tage forholdsregler. Undgå indtagelse af blyhvidt. Dette omfatter naturligvis, at du ikke må lade smerte komme ind i munden, og at du skal bære handsker for at undgå optagelse af maling gennem huden. Det omfatter også at undgå at indånde partikler af tør maling, f.eks. hvis du sliber overfladen af et tørt maleri.
Det er også potentielt farligt at bruge blyhvid til at grunde et lærred eller et panel og derefter glatte det med sandpapir. Bær en passende maske eller undgå denne praksis.
Den sunde fornuft er fremherskende
Som den lokale kunstner Joe Joubert påpeger, levede mange gamle mestre til en høj alder på trods af, at de brugte blyhvid. Claude Monet for eksempel og mange andre.
En voksen med en smule sund fornuft burde ikke have problemer med at undgå de potentielle skadelige virkninger af blyhvid. Det er klart at holde den uden for børns rækkevidde og folk, der ikke er klar over malingens farlige karakter.
Sydafrikansk fremstillet hvid maling
I Sydafrika kan du købe maling af kunstnerkvalitet hos Joe Joebert. Denne kunstner har udviklet sit eget sortiment af kunstnerfremstillede malinger ved hjælp af rene ingredienser. Joe Joubert maling omfatter ægte titaniumhvid og ægte flagehvid (hollandsk proces). En anden mulighed i hans sortiment er et flagehvidt alternativ. Denne maling har samme følelse som flagehvid uden at indeholde bly.
Find mere ud af Joe Joubert i mit podcastinterview. Også denne test af nogle af hans sortiment af jordmaling.
Joe Joubert er højlydt tilhænger af flagehvid. Det er unødvendigt at sige, at der ikke bruges zinkoxid i nogen af hans hvide malinger. Joes maling sælges i 100 ml tuber, og du kan bestille direkte hos ham.
Konklusion
Forsøget tyder på, at der er stærke argumenter imod at bruge zinkhvid. Uanset om det er rent eller blandet med titanhvid. Kig i stedet efter ren titanhvid eller brug blyhvid. Med de rette forholdsregler. Så er der den blyfri flagehvid mulighed fra Joe Joubert kunstnermaling. Ser ud til at være en god mulighed. Du bestemmer selv.

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.