Den bedste måde at udelukke eller opdage tyk- og endetarmskræft tidligt er at få en koloskopi. En korrekt forberedelse af tarmen er afgørende for, at denne test kan lykkes. Men for dem, der skal gennemgå testen, indebærer forberedelsen nogle meget ubehagelige øjeblikke. I dagene op til undersøgelsen anbefales de normalt at spise en fiberfattig kost og traditionelt kun at drikke væske i 24 timer før koloskopien samt at tage en stor mængde flydende afføringsmiddel. Med andre ord går de, der gennemgår testen, sultne og skal også tage en stor mængde væske ud over afføringsmidlet.

Men det er ved at ændre sig. Læger fra afdelingerne for fordøjelsessystem og endokrinologi og ernæring på Hospital del Mar i Barcelona har udviklet en ny diæt, der gør det muligt for folk at spise “normalt” og komme bedre forberedt til en koloskopi. Det er Barcelona Diet Plan, der er offentliggjort i tidsskriftet Diseases of the Colon Rectum og er den vigtigste undersøgelse, der er gennemført på dette område til dato.

s

Den sædvanlige praksis har hidtil været at bede patienten om kun at spise væske i de 24 timer, der går forud for koloskopien

pinkomelet / Getty Images/

Hvad ændrer sig?

Dr. Juana Flores, leder af Endokrinologi- og ernæringstjenesten og underskriver af undersøgelsen, forklarer, at “det er en afbalanceret kost med lavt fiberindhold fordelt på fem måltider, som ikke begrænser kalorieindtaget”.

Det vil sige, at måltiderne består af brød, kylling, kalkun, svinekød, oksekød eller fisk, ris, pasta eller kartofler og kombineret med mælkeprodukter. I alt giver den et normalt kalorieindtag (ca. 2.000 kalorier om dagen) og garanterer ingen følelse af tom mave.

Den nye fiberfattige diæt omfatter fem måltider med brød, kød, fisk, pasta eller kartofler og mejeriprodukter

De læger, der har designet og testet den, hævder, at denne diæt “ikke kun forbedrer patientens oplevelse af forberedelsen, men også resultaterne af koloskopien”. Ifølge specialisterne på Hospital del Mar havde den udbredte opfattelse – som man har haft i årevis – at det er nødvendigt ikke at spise fast føde dagen før en koloskopi meget lidt beviser til støtte for den, selv om det er en almindelig praksis i de fleste centre, der udfører denne undersøgelse”. Nu gør vores undersøgelse det meget klart, at denne strategi ikke er særlig effektiv”, understreger Dr. Flores.

Marco Antonio Álvarez, assisterende læge i Tjeneste for fordøjelsessystemet og førsteforfatter af undersøgelsen, forklarer, at undersøgelsen er baseret på en observation af, at en af hindringerne for at gennemgå en koloskopi er forberedelsen til testen, og en af årsagerne hertil er kosten. Nu, efter denne undersøgelse, “er man bedre forberedt på testen med en normal kaloriekost uden at være sulten”, siger Álvarez.

s

romaset / Getty Images/

Bedre resultater i kræftforebyggelse

Undersøgelsen blev gennemført med 276 patienter i Colon and Rectal Cancer Prevention Programme (program til forebyggelse af kræft i tyktarm og endetarm). Halvdelen af dem fik den nye diæt, og den anden halvdel fik den traditionelle, udelukkende flydende diæt. 96 % af de patienter, der fulgte Barcelona-diætplanen, opnåede en effektiv tarmrensning sammenlignet med 89 % af de patienter, der fulgte en flydende diæt. Desuden, siger lægerne, havde de mindre sult og mindre overdreven væskeindtagelse. Mulige årsager til denne succes er bl.a. en bedre overholdelse af afføringsmidlet og det faktum, at den “normale” kost muligvis bidrager til at forbedre tarmens bevægelighed, hvilket gør det muligt at tømme hele tarmens indhold.

Efter dette resultat er denne kost nu i vid udstrækning inkluderet i anbefalingerne for koloskopiforberedelse på Hospital del Mar. Dr. Álvarez González begrunder dette med, at ved at forbedre “effektiviteten og tolerancen af koloskopiforberedelsen kan vi bidrage til at forbedre resultaterne af programmet til forebyggelse af tyk- og endetarmskræft”.

Med Barcelona-diætplanen opnåede 96 % en effektiv rensning af tyktarmen sammenlignet med 89 %, der fulgte en flydende diæt

Barcelona-programmet til tidlig påvisning af tyk- og endetarmskræft fylder ti år i år og består af en meget simpel test til påvisning af okkult blod i afføringen. Hvis der påvises blod, anbefales det at gennemgå en koloskopi.

Denne test, forklarer Hospital del Mar, giver mulighed for tidlig påvisning af kræft (mange fjernes under selve koloskopien) og også for at finde og fjerne præmaligne læsioner og polypper, der i løbet af årene kan udvikle sig til kræft. Hvis flere mennesker opfordres til at få foretaget disse koloskopier og forberedes bedre til dem, vil det derfor yderligere forbedre programmets effektivitet og resultater.

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.