I modsætning til hvad mange tror, er det ikke nødvendigt at have angreb af mus og kakerlakker i dit hus for at blive udsat for allergener fra mus og kakerlakker. De primære årsager til eksponering kommer fra partikler af afføring fra kakerlakker og fra afføring, urin, epithel (hudceller) og skæl fra mus. Disse allergener bliver luftbårne, når partiklerne tørrer.

Mus og kakerlak har vist sig at være bestanddele i husstøv. Både mus- og kakerlakforureninger kan findes i stof, fødevarer, pap, gulvtæpper og mange andre genstande og materialer, der bringes ind i hjemmet, f.eks. sengetøj, tøj og pakker.

Kakerlakallergener virker på samme måde som husstøvmideallergenerne. Miljøkontrol bør håndteres på samme måde, da et betydeligt antal hjem uden angreb har høje niveauer af kakerlakallergener i hjemmet. Miljøkontrol omfatter bl.a. støvmideafvisende betræk til madrasser, boxmadrasser og pudebetræk. Det vil være tilrådeligt at træffe foranstaltninger til at reducere mængden af støvsamlinger, især i soveværelset, og at støvsuge og støve ofte. Gulvbelægning bør foretrækkes frem for gulvtæpper, når det er muligt. Et hepa-filter til soveværelset og/eller de(t) mest benyttede rum og en støvsuger med hepa-filter kan være indkøb, der bør overvejes.

Der er også eksponering uden for hjemmet, der også bør tages i betragtning. Eksponering kan finde sted på arbejdspladser, skoler, restauranter og butikker for blot at nævne nogle få.

Eksponering i forbindelse med fødevarer bør også tages i betragtning. FDA har fastsat en tilladt procentdel af insektkropsdele i visse fødevarer, især chokolade og kaffe. Nogle andre fødevarer omfatter, men er ikke begrænset til, jordnøddesmør, makaroni, frugt, ost, popcorn og hvede.

Både mus- og kakerlakallergener er blevet sat i forbindelse med at udløse astma i eksisterende tilfælde og muligvis forårsage astma hos børn.

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.