KRAFT: Kolloid sølvprodukter kan hjælpe med at forebygge eller beskytte mod det nye coronavirus fra Kina.

AP’S VURDERING: Falsk. Sølvopløsningen har ingen kendt fordel i kroppen, når den indtages, ifølge embedsmænd fra National Center for Complementary and Integrative Health, et føderalt videnskabeligt forskningsagentur.

FAKTA: Kolloidalt sølv består af sølvpartikler, der er suspenderet i en væske. Den flydende opløsning er ofte fejlagtigt blevet solgt som en mirakelløsning til at styrke immunforsvaret og helbrede sygdomme.

Sociale mediebrugere har senest kædet det sammen med produkter mod den nye virus, der er opstået i Kina. Men eksperter har længe sagt, at løsningen ikke har nogen kendt funktion eller sundhedsmæssige fordele, og at den kommer med alvorlige bivirkninger. FDA har truffet foranstaltninger mod virksomheder, der promoverer kolloid sølvprodukter med vildledende påstande.

ADVERTISEMENT

“Der findes ingen supplerende produkter, såsom kolloidalt sølv eller naturlægemidler, der har vist sig effektive til at forebygge eller behandle denne sygdom (COVID-19), og kolloidalt sølv kan have alvorlige bivirkninger,” siger dr. Helene Langevin, direktør for National Center for Complementary and Integrative Health, sagde i en erklæring.

NCCIH siger, at kolloidalt sølv har evnen til at gøre huden blå, når sølv ophobes i kroppens væv.

I 2002 rapporterede Associated Press, at huden hos en libertariansk senatskandidat i Montana blev blågrå efter at have taget for meget kolloid sølv. Kandidaten, Stan Jones, lavede selv opløsningen og begyndte at tage den i 1999 for at forberede sig på Y2K-forstyrrelser, ifølge rapporten.

I onsdags interviewede tv-evangelisten Jim Bakker en gæst i sit show, der reklamerede for sølvopløsningsprodukter og hævdede, at stoffet var blevet testet på tidligere coronavirus-stammer og havde elimineret dem på få timer. Hun sagde, at det ikke var blevet testet på det nye coronavirus. Mens gæsten talte, blev der vist reklamer på skærmen for produkter som f.eks. en “Cold & Flu Season Silver Sol”-kollektion til 125 dollars. Bakker returnerede ikke umiddelbart en anmodning om en kommentar.

Coronavirus er en bred betegnelse for en familie af vira, herunder SARS, alvorligt akut luftvejssyndrom.

Med fredag havde Kina rapporteret til 63.851 bekræftede tilfælde af viruset på det kinesiske fastland, og dødstallet var på 1.380.

Dette er en del af The Associated Press’ løbende indsats for at faktatjekke misinformation, der deles bredt online, herunder arbejde med Facebook for at identificere og reducere cirkulationen af falske historier på platformen.

Her er flere oplysninger om Facebooks program til faktatjekning: https://www.facebook.com/help/1952307158131536

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.