Er jeg den eneste, der er forvirret over dette? Er det ikke meningen at dyr skal leve længere og trives i deres naturlige omgivelser, og er det ikke derfor vi har vildtparker?

Ja, tilsyneladende gælder dette faktum ikke for guldfisk, når de holdes i en dam, vil fisken give dig et rent 25 år max, og når de opdrættes i et akvarium skal du forvente mindst 10 år, men i naturen vil fisken ikke leve længere end i et akvarium.

I naturen ernærer Carassius auratus (guldfisk) sig af detritus, zooplankton, myggelarver, planter, små krebsdyr og insekter. De er også en delikatesse for andre vanddyr, der finder dem tiltrækkende eller kan få plads til dem i munden. I fangenskab vil guldfisk klare sig godt når de fodres med, salat, dafnier, saltvandsrejer, tubifexorme og blodorme. Og for at supplere deres kost kan der indgå kommercielt foder som f.eks. pellets og tørfoder.

Kan guldfisk spise Bettafoder?

Bettafoder er en proteinkilde for guldfisk, men på trods af dets høje næringsindhold bør det ikke udelukkende fodres som hovedfoder.

Du bør derfor overveje at fodre det mindst en gang om ugen, hvilket derfor betyder, at foderet kan komme ind som en særlig godbid; vi konkluderer derfor, at guldfisk faktisk kan spise bettafoder.

guldfisk

Guldfisk kost

Som tommelfingerregel skal mængden af foder, som du fodrer din guldfisk med, måle sig til størrelsen af dens øje, det er interessant. Et blandet udvalg af foder har en tendens til at tilbyde forskellige næringsværdier, og derfor bør guldfiskemaden suppleres. Udover det ugentlige bettafodertilskud en gang om ugen anbefales det ideelt set, at du fodrer din guldfisk mindst 2-3 gange om dagen.

Akvarianere kender de forskellige niveauer af fodring, da vi har bundfodrerne, midtfodrerne og dem, der elsker at opholde sig i det øverste område af akvariet. Men heldigvis for dig har guldfisk ikke et bestemt fodringssted, du kan derfor droppe foderpiller på forskellige niveauer i akvariet.

Du bør dog undgå at fodre fiskene med for meget foder, da der efter stofskiftet kan opstå et højere ammoniakniveau i akvariet. Guldfisk oplever også problemer med fordøjelsen, når vandtemperaturen er under 8 grader.

Og desuden bør foder, der indeholder pattedyrfedt, trimmes for alle fedtstoffer, da de ikke er helt fordøjelige ved temperaturer under 15 grader celsius. Prøv også at inkorporere andre fødevarer, når du fodrer dine guldfisk med kød.

guldfisk

Tips til korrekt fodring af din guldfisk

Guldfiskentusiaster og nybegyndere vil elske denne del af uddraget, fordi vi giver dig detaljer, der kan hjælpe dig med at træne din guldfisk i korrekt fodring, tipsene vil også forbedre sundheden i dit akvarium. Guldfisk er meget venlige, og hvis du kan lære at etablere et bånd med dem, så vil du få en nem spisetid.

Til at begynde med skal du sikre dig, at du tilbyder din guldfisk mad på bestemte tidspunkter hver dag, forvirr ikke fisken ved at fodre den, når du har fri, eller når du husker det. Hvis du holder dig til et bestemt tidspunkt, vil du træne guldfisken til at komme op til overfladen, når den ser dig nærme dig, og med tiden vil du bemærke, at den måske vil forsøge at snuppe den mad, der er i dine hænder, mens du fodrer den.

For akvariets sundhed kan du skille dig af med resterne efter 15 minutter efter fodringen, fordi de uopslugte rester vil rådne og føre til en stigning i giftstoffer. Hvad mere er, er, at når du fjerner resterne, kan fiskene lære at holde sig til deres fodringsrutine

Problemer, der kan opstå på grund af dårlig fodring af guldfisk

I første omgang talte vi om at give dine fisk mad, der kan spises på mindre end 2 til 3 minutter, idet guldfisken har tendens til at skide meget. Så jo mere du fodrer dem, jo mere skider de, og det vil påvirke vandkvaliteten i dit akvarium og utilsigtet påvirke fiskene.

Og med for meget foder bliver de meget fede, og dit lille akvarium kan snart løbe tør for plads. Vandkvaliteten vil have negative virkninger på din guldfisk adfærd, og på dens fysiske struktur. Så hvordan ved du, om din fisk er syg?

Konstant skjul

I mennesker er sygdom en ting, som du ikke kan skjule eller ikke ville ønske at skjule på grund af smerten, men det er ikke tilfældet for guldfisk, for i det øjeblik de bliver syge, går de MIA. Generelt er der derfor tre grunde til, at du ikke vil se dine fisk, den første er på grund af uforenelighed, når de lige er blevet introduceret til et nyt miljø eller når de er syge.

Mangel på appetit

Guldfisk opfører sig som rejerne og kan bruge hele dagen på at spise, så med mindre du har holdt dem på en streng diæt, skal din fisk spise fejl, som den måske er syg af. Tjek også dens kropsbygning, hvis den ser ud til at blive mager og tabe sig hurtigt, så er det tegn nok til at fortælle dig, at der er problemer i vandet.

Konstant luftpustning i overfladen

Guldfisk kan spise på alle niveauer i akvariet, men når den konstant gisper efter luft i overfladen af akvariet, så er den syg. Høje niveauer af giftstoffer i vandet vil påvirke akvariets iltforsyning, og det er en af grundene til, at din fisk hele tiden skal komme op i toppen for at få luft. Hvis vandet er for varmt, vil din fisk heller ikke holde sig i ro, eller hvis dens gæller er inficerede.

Klemme finner

Guldfiskens finner skal være spredte hele tiden, især når den er i bevægelse, derfor vil en syg guldfisk sjældent bevæge sig, og hvis du ser nærmere efter, vil du bemærke, at dens finner ikke er helt åbne. Dette ville derfor være det bedste tidspunkt at søge en dyrlæge eller risikere at miste din dyrebare kæledyrsfisk.

Kontroller svømmemønstre

En guldfisk med problemer med svømmeblæren vil udvise et omvendt design under svømning eller bare svømme ude af balance. Og når den er angrebet af orme, vil den blive ret irritabel og begynde at gnide sig mod genstandene i dit akvarium. Endelig skal du sørge for at opretholde en god vandkvalitet, for med dårlig vandkvalitet vil du opleve, at fisken svømmer uregelmæssigt.

1shares
  • Share
  • Tweet
  • Pin

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.