Google “’90s nostalgi” og dine søgeresultater vil ikke skuffe dig. Det er rimeligt at sige, at i løbet af de sidste par år har vemodige listicles, der dokumenterer den brune læbestift og de sommerfugleklip, vi efterlod i det gamle årtusinde, erobret nettet. Når alt kommer til alt, er teenagerne fra 90’erne nu i 30’erne og styrer internettet. Det er kun logisk, at deres nostalgi ville få en sund renæssance.

Men jeg må indrømme, at 90’er-nostalgien falder mig lidt fladt for brystet. Jeg er 24 år, så i 90’erne var jeg bare et lille barn. Selv om jeg bestemt kan sætte pris på et tilbagevendende billede af Winona Ryder eller en quiz, der fortæller mig, hvilken My So-Called Life-figur jeg ligner mest (Angela Chase, duh), begyndte min teenagetid først nogle få år senere.

I lighed med mange millennials, der er født i slutningen af vores generation, er jeg i stedet en teenager fra aughts. Min bevidsthed om og deltagelse i skønhedstrends faldt ikke sammen med Alanis Morissette og Dawson’s Creek, men med Olsen-tvillingerne, Gilmore Girls og Avril Lavigne. Jeg taler om tyk sort eyeliner, blanke lyserøde læber, benhårdt hår og Bath & Body Works-parfume. Kan du huske det?

Jeg tænkte, at det var på høje tid, at vi 20-årige holdt op med at lade som om, vi var teenagere i 90’erne, og erkendte vores sande nostalgi: begyndelsen til midten af 2000’erne. Så i en uge besluttede jeg mig for at genskabe et ikonisk kendis-look fra den tid, jeg husker bedst, ved hjælp af de produkter, der var populære på det tidspunkt. Målet var simpelthen at smøre mine læber ind i Lancôme Juicy Tubes, overhælde mig selv med Victoria’s Secret Love Spell og have det sjovt. Men det, der faktisk endte med at ske, havde jeg ikke forventet.

mandag

Holder: Lindsay Lohan til premieren i 2003 på det filmiske mesterværk Freaky Friday.

For dette look besluttede jeg mig for primært at fokusere på makeup, mest fordi jeg ikke har nok hår til at opnå LiLos herlige stil (ser jeg en Bumpit ($6) deromme?!). Selvfølgelig var mit hår i begyndelsen af 2000’erne lige så langt og med flere lag som Lindsays, men siden da har jeg valgt en stump bob uden knald. #gloup er ægte.

Men makeuppen her gjorde mig så svimlende, at det ikke engang gjorde noget. Jeg var nærmest ved at græde, da jeg fik fingrene i en Lancôme Juicy Tube (19 dollars). Kan du forstå, at mine forældre aldrig købte en til mig i sin tid? Jeg var altid nødt til at stjæle den fra min meget sejere bedste veninde (som også havde en hot-pink Motorola Razr og grove blonde highlights). Jeg er stadig jaloux.)

For at fuldende mit look købte jeg en skål med lyseblå øjenskygge, noget roll-on body glitter, en flaske Bath & Body Works Warm Vanilla Sugar ($14) (min tidligere signaturduft) og en sort Benefit Badgal Eye Pencil ($20).

Jeg brugte så meget sort eyeliner i aughts, at jeg kunne påføre den på min vandlinje med én hånd. Og uden spejl. I en kørende bil. Jeg havde selvfølgelig ikke brugt sort liner på min nederste vandlinje i årevis, men jeg var spændt på at tage den frem og vise mine evner frem. Hvad jeg absolut ikke havde forventet, var den følelsesmæssige spiral, jeg oplevede, da jeg gjorde det.

Det var præcis sådan, som jeg lagde min makeup, da jeg var tween, helt ned til farven på Juicy Tube. Og som noget fra Freaky Friday selv, så jeg, da jeg kiggede mig i spejlet, mig selv som 13-årig – med al hendes svækkende usikkerhed og desperation for at være cool. Kender du det, når du lugter en velkendt duft, og det bringer dig straks tilbage til den tid og det sted, hvor du først duftede til den? Det var sådan det her føltes. Jeg vidste ikke engang, at makeup kunne gøre det.

Selv mine kollegaer bemærkede, hvor stille og nervøs jeg virkede hele dagen. “Makeuppen er sød!” forsikrede de mig. Jeg fik endda et par komplimenter for øjenskyggen. Det gjorde ikke noget. Det bemærkelsesværdige var, at jeg indtil dette letfærdige skønhedseksperiment helt havde glemt, hvor meget jeg hadede at være 13 år. Jeg havde glemt, at det tog tid at opbygge den selvtillid, som jeg kender nu, at jeg ikke altid har følt mig så sikker. Dette var en visceral påmindelse.

Jeg tørrede eyelineren af på badeværelset, før arbejdsdagen overhovedet var slut, idet jeg på én gang undrede mig over den følelsesmæssige kraft af makeup og håbede, at tirsdagen ville blive bedre.

FOTOS: Getty/Amy Graves, Amanda Montell

Tirsdag

Hvis udtrykket #goals havde eksisteret i 2002, ville Avril Lavigne have været det for mig. Den pige var mit ikon. Jeg relaterede mig til Avril, fordi vi begge var små af statur og uventet grovmundede, og jeg beundrede hende for at være ligeglad med miniskirts, falsk solbrændthed eller traditionel kvindelighed.

Dette look bragte mig mentalt på et bedre sted. For det første fik de ekstra hundrede lag eyeliner mig til at føle mig som den punkede badass, som jeg aldrig var modig nok til at være for 10 år siden. Dr. Pepper Lip Smacker (3 dollars) var en vinder i samtalen på kontoret, og det samme var Hard Candy-neglelakken (3 dollars) (den slags, der kommer med en samlerring). Men vigtigst af alt, for at lave en ægte Avril, fik jeg endelig mulighed for at glatte mit hår med en Chi.

Alle mine mest smarte venner på mellemtrinnet og i gymnasiet havde Chi-fjernjern. Jeg ejede en mærkelig tingest uden for mærket, som krævede, at man skulle fylde den med vand som et strygejern til tøj. Men jeg bad aldrig om en Chi; det virkede for langt ude.

Min første Chi, det keramiske 1” hårstylingjern (80 dollars), kom måske et årti for sent, men jeg følte mig stadig retfærdiggjort. Da det ankom, tog jeg højtideligt værktøjet ud af den veludformede papemballage, rullede ledningen ud og satte det i stikkontakten. Den varmede op på få sekunder, og efter blot et par kørsler var mit hår det mest glatte, det bogstaveligt talt nogensinde havde været. Mellemskoleeleven i mig græd næsten af glæde. Endelig den nostalgiske sjov, jeg havde håbet på.

FOTOS: Blender, Amanda Montell

Onsdag

I min ydmyge mening var de tidlige 2000’ere den flyvskeste æra i Olsen-tvillingernes skønhedsudvikling. Behøver jeg at minde dig om ABC Family’s en-sæsons vidunder So Little Time? Mary-Kate havde det glatte, flippede hår; Ashley havde de stramme tøndekrøller. Jeg vidste, at denne herlighed fra 2001 måtte indgå i min uge med tilbagevendende skønhed.

Jeg besluttede mig for at basere mit look på Mary-Kate. (Da jeg voksede op, var hun altid min yndlings-tvilling.) Der var tre nøgleelementer: den udadvendte frisure, den intense lyserøde rødme og den ultrablanke læbe.

Jeg brugte min dyrebare nye Chi til at glatte mit hår og bøjede værktøjet udad i spidserne for at skabe den berømte frisure. For at låse frisuren på plads brugte jeg ingen ringere end Herbal Essences hårspray.

Jeg påførte en bubblegum-farvet blush med en generøs hånd, og til læberne tog jeg den nærmeste lyserøde farve og toppede den med et skinnende lag MAC’s Clear Lip Glass (18 dollars). Og som det sidste touch sprøjtede jeg mig selv over det hele med Victoria’s Secret Love Spell ($16).

Når looket var færdigt, følte jeg mig som den sejeste pige i skolen. Jeg havde helt sikkert aldrig set (eller lugtet) så trendy ud for 10 år siden, men det var næsten lige så godt at få chancen for at lave det nu. Dette look fik også de bedste reaktioner fra mine kollegaer på 20 år. De var helt vilde med min frisure og min lyserøde rødme, som om de pludselig havde fundet sig selv tilbage i mellemskolen til en pyjamasfest eller en skolefest.

FOTOS: marykateashleyolsenblog, Amanda Montell

Torsdag

Mit hår var allerede stegt til ukrudt, da jeg tog min krøllejern frem. På en eller anden måde havde jeg også glemt, hvor brutalt vi plejede at misbruge vores hår – varmestyling af det dag ud og dag ind, farvning af det med boksfarve.

Jeg ved ikke, hvad jeg tænkte, da jeg besluttede mig for at forsøge at genskabe dette legendariske Beyoncé-look. Mit hår er langt fra langt fra langt nok til hendes lækre fletninger, og de farverige solbriller, jeg fandt, var ikke lige så majestætisk oversize og randløse. (Forstå mig ret – Beyoncé var fejlfri længe før hun var #FLAWLESS.)

Jeg går heller aldrig med øreringe mere – selv om jeg ejede omkring otte par hoops i mellemskolen, holder jeg mine smykker ret minimale nu. Øreringe føltes tunge og kløende i mine ører, og det gik pludselig op for mig, hvor mærkeligt det var, at for 10 år siden forlod jeg aldrig huset uden en eller anden form for besværlig genstand dinglende fra hvert øre. Åh, hvilket perspektiv et årti kan give.

FOTOS: Paper, Amanda Montell

Fredag

I fredags kan man vist roligt sige, at jeg var gået lidt over gevind. Men jeg står ved det. Dette Hilary Duff-look fra Nickelodeon Kids’ Choice Awards i 2002 var for perfekt til ikke at blive forsøgt.

Lizzie McGuire-manien toppede det år. Hvilken 15-årig tv-superstjerne ville ikke gerne pryde den orange løber med grøn øjenskygge og en himmelhøj hestehale prydet med kuglepenne? Min version er indrømmet en smule skandaløs (nævnte jeg, at mit hår var stegt?). Men jeg vil sige, at som forfatter var det dejligt praktisk at have hovedet fuld af skriveredskaber. Jeg havde faktisk heller ikke noget imod den grønne skygge. Det var i det mindste en dejlig afvigelse fra den traumatiserende eyeliner fra mandag.

Som sagt var jeg ved ugens slutning mere end klar til at vende tilbage til 2016. Selv om jeg er stolt af at have givet skønheden fra begyndelsen af 2000’erne den kærlighed, den fortjener, var denne tur ned ad hukommelsesbanen lidt *for tidligt.*

Der er trods alt en grund til, at det tager et par årtier, før skønhedstendenserne vender tilbage igen. Vi har brug for tid nok til at glemme, hvor akavet vi var første gang. Så indtil sort eyeliner og blanke læber får et comeback, holder jeg mig til min voksen highlight og min ustilede beskæring.

Jeg holder dog fast i denne Juicy Tube.

FOTOS: Getty/Jeffrey Mayer, Amanda Montell

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.