Spiste Sokrates kød?

M. R. Clark

Follow

26. maj, 2020 – 3 min læsning

Foto af Ella Olsson på Unsplash

Jeg er ikke veganer, men jeg er fascineret af konceptet. Jeg er en dyreelsker og spiser så bæredygtigt og etisk korrekt som muligt, men jeg er ikke veganer. Jeg spiser en masse vegetariske måltider, men det er mest ved et tilfælde. Mange af de fødevarer, jeg spiser, indeholder tilfældigvis ingen animalske produkter.

Hvis du har levet under en metaforisk sten og ikke ved det, så er veganisme eliminering af animalske produkter i ens liv, især i kosten. Det vil sige, ingen æg, ingen mælk, intet kød, intet læder, ingen perler, intet ingenting. Men hvornår har mennesket besluttet, at det var en god idé?

Det er ikke så enkelt. Det korte svar kunne være 1944, da begrebet “veganer” blev opfundet. Men det er klart, at folk spiste denne kost eller levede denne livsstil, før der blev sat et ord på det, ikke sandt?

Vegetarisme, en mere simpel kost, hvor man afstår fra kød, men bruger nogle andre animalske produkter som mælk og æg, kan dateres helt tilbage til 3300 f.Kr. i Indien. Mange græske filosoffer og dramatikere fra oldtidens Grækenland afstod også fra kødforbrug; både Ovid og Plutarch nævnes som vegetarer. Ifølge nogle forskere “udmærkede Pythagoras sig ved en sådan renhed og undgik i den grad at dræbe og dræbere, at han ikke blot afstod fra animalsk føde, men endda holdt sig på afstand af kokke og jægere.” Dybest set fortjener dyr retfærdighed ligesom mennesker.

Det var – ikke overraskende – den vestlige kultur, der sparkede den vegetariske bevægelse i højt gear. I det 19. århundredes Storbritannien og Amerika blev vegetarisme en stor dille, og berømtheder som Percy Bysshe Shelley gik ind for, at man skulle undgå dyr og animalske produkter. En britisk læge ved navn William Lambe offentliggjorde endda en undersøgelse, der fastslog, at en “vand- og grøntsagskost” kunne kurere alt fra “tuberkulose til akne.”

Det første vegetariske selskab blev dannet i 1847 i England, og blot tre år senere blev det amerikanske vegetariske selskab dannet, som var medstifter af opfinderen af Graham-crackeren (sejt, ikke?). Det var først i 1944, at en mand ved navn Donald Watson fastslog, at der var forskel på ikke- kødspisere, der spiste mejeriprodukter, og dem, der ikke gjorde det. Således blev begrebet “veganisme” født.”

Du stiller dig måske det samme spørgsmål som jeg gjorde: Hvad pokker er et vegetarisk samfund? I bund og grund var Vegetarforeningen en gruppe af mennesker, der ikke spiste kød, som mødtes og diskuterede kødalternativer, opskrifter og skrev nyhedsbreve om emnet. Mahatma Gandhi var et ledende medlem af det første selskab i England. Gandhi var institutionel i fremme af en moralsk baseret vegetarisme snarere end en sundhedsbaseret vegetarisme. Han argumenterede for, at vegetarisme var et spørgsmål om etik.

Foto af Edgar Castrejon på Unsplash

Den moderne vegetarisme og veganisme antager stadig flere forskellige former. Nogle veganere spiser honning, andre gør det ikke (men det er en helt anden snak). Nogle vegetarer spiser og bruger æg, andre gør det ikke. Nogle vil bruge æg i opskrifter, men vil ikke spise dem i sig selv. Der er stor uoverensstemmelse i definitionen af, hvad der gør en veganer til en veganer.

Der er flere “madbevægelser” i det 21. århundrede end nogensinde før. Pescatarians (dem, der afholder sig fra at spise kød, men spiser fisk), Raw Vegans (veganere, der ikke spiser kogt mad), Fruitarians (dem, der kun spiser frugt); variationerne er bogstaveligt talt uendelige. I den moderne verdenskultur er veganisme almindeligt blandt både millennials og ældre. Der er mange spekulationer om, hvorvidt en vegansk kost kan være godt for fordøjelsen eller indtagelsen af næringsstoffer.

Hvordan man end vender og drejer det, så går vegetarismens og veganismens historie langt tilbage. Noget, som jeg troede blot var en moderne modekost, har en meget rigere historie.

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.