Tager du dig selv alvorligt? Tager du virkelig dig selv alvorligt?

Jeg har stillet mig selv dette spørgsmål, siden jeg havde en øjenåbnende samtale med en veninde tidligere på sommeren, og jeg er blevet ret overrasket over at indse, hvor meget jeg faktisk ikke tager mig selv alvorligt til tider.

Samtalen fandt sted i august, da min veninde spurgte mig, hvordan jeg ville fejre den kommende udgivelse af From Coping to Thriving (Fra at klare sig til at trives). Jeg svarede, at jeg ikke rigtig havde planlagt noget, jeg havde meget at lave osv. osv.
Hun svarede, at det var værd at fejre, og at jeg burde tage mig selv alvorligt.

Touché…

Hun så den del af mig, der sagde: “Jamen, det er jo ikke rigtig en rigtig boglancering, jeg mener, det er jo selvudgivet, så det er ikke så stort en ting…”, mens jeg gjorde mit bedste for at ignorere denne del, fordi den fremkaldte en masse selvtvivl. På sin meget blide, men ærlige måde fortalte hun mig, at jeg skulle holde op med at trække mig selv ned og gøre noget for at fejre det.

Jeg har husket denne samtale mange gange i løbet af de sidste par uger, fordi den gælder for så mange forskellige situationer.

Hvorfor det er vigtigt at tage sig selv alvorligt

Når vi ikke tager os tid til at fejre vores resultater og ære det, der er betydningsfuldt for os, tager vi ikke os selv alvorligt

Når vi skubber positiv feedback væk, mentalt eller bogstaveligt, tager vi ikke os selv alvorligt.

Når vi fortæller os selv, at vores drømme er dejlige og alt muligt, men at de er urealistiske, tager vi ikke os selv alvorligt.

Når vi ikke giver os tid til selvomsorg, tager vi ikke os selv alvorligt.

Når vi taler os selv fra en stor mulighed, tager vi ikke os selv alvorligt.

Når vi undlader at dele alle de fantastiske ting, vi gør og skaber i vores liv, tager vi ikke os selv alvorligt.

Hver gang vi taler os selv ned, tager vi ikke os selv alvorligt

Hver gang vi siger, at “Det er ikke noget stort problem”, når det er, “Det generer mig ikke så meget”, når det gør det, eller “Det gør mig ikke noget”, når det gør det, tager vi ikke os selv alvorligt.

Og når vi ikke tager os selv alvorligt? Vi går glip af noget. Andre mennesker går glip af noget.

Du læser dette nu, fordi jeg har taget denne idé alvorligt. Her er grunden til, at verden har brug for, at du begynder at tage dig selv alvorligt:

Hvert websted, du besøger, hvert stykke musik, du hører, hver film, du ser, hver bog, du læser, hver gadget, du bruger, hver bygning, du besøger, alt menneskeskabt, som du oplever – det hele eksisterer, fordi der på et tidspunkt har været mindst én person, der tog sig selv alvorligt (selv når andre mennesker omkring dem ikke gjorde det).

Når vi tager os selv alvorligt, har vi så meget mere at tilbyde verden, end når vi ikke gør det.

Giver dette genlyd? Her er tre ting, som jeg har fundet nyttige for at tage mig selv alvorligt i løbet af de sidste par måneder:

1. Begynd at spørge “Hvorfor ikke”

En af de mest almindelige måder, hvorpå jeg ikke tager mig selv alvorligt, er, at jeg nogle gange tror på den stemme inden i mig, der siger “Det kan du ikke gøre”, “Det fortjener du ikke” eller “Du vil aldrig kunne få den idé i gang”.
Det er perspektivforskydende at stille spørgsmålstegn ved denne stemme.

2. Vær upåklagelig med dit ord

Overordnet set er The Four Agreements af Don Miguel Ruiz en lidt uhøjtidelig bog for mig, men en af de fire aftaler, han taler om i bogen, gælder helt sikkert for denne situation: Vær upåklagelig med dit ord.
I denne sammenhæng betyder det, at hvis du siger til dig selv eller andre mennesker, at du vil gøre noget, så gør det. Jo mere du er upåklagelig med dit ord, jo mere vil du tage dig selv alvorligt.

3. Husk, at hvor alvorligt andre mennesker tager dig afhænger af, hvor alvorligt du tager dig selv

Hvis vi måler, hvor alvorligt vi skal tage os selv, ud fra, hvor alvorligt andre mennesker tager os, kommer det ikke til at ske. Det er ikke andre menneskers opgave at tage os alvorligt og minde os om det hele tiden, det er vores opgave at minde dem om det.
Hvad kan du gøre for at begynde at tage dig selv alvorligt og eje dine kvaliteter, gaver og færdigheder i denne uge?

Foto af Islander Images on Unsplash

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.