Det er almindeligt at vågne tidligt efter en sen nat med druk. Men hvad er kvaliteten af den søvn, du lige har fået, er den så genopbyggende, som den burde være? Bustle forklarer sagen.

Alkohol får dig som regel til at falde hurtigere i søvn, og i løbet af den første halvdel af natten øger det den langsomme bølgesøvn. Denne drømmeløse fase, der undertiden kaldes dyb søvn, er forbundet med hukommelsesdannelse, og den synes primært at være ansvarlig for at reducere søvnbehovet. Dybest set, efter at du har fået et par drinks, sover du i første omgang mere dybt.

Hvis du har overset dette: Hvad du skal gøre, når du ikke kan falde i søvn igen

Dernæst kommer anden halvdel af natten, hvor folk begynder at opleve et fænomen kaldet ‘rebound-effekten’.

Som søvnforskerne Dr. Timothy Roehrs og Dr. Thomas Roth forklarede i et dokument, der analyserer alkohol og søvn, beskriver denne effekt, hvad der sker, når “visse fysiologiske variabler ændrer sig i modsat retning af de ændringer, der er induceret af alkohol, og endda overstiger de normale niveauer, når alkoholen er elimineret fra kroppen.”

Tjek dette ud: Hvis du skulle have glemt det, tæller alkohol som et lægemiddel, og din krop skal tilpasse sig dets virkninger – såsom produktionen af søvninducerende adenosin og hæmning af den exciterende neurotransmitter glutamat – når det kommer ind i din krop. Når alkoholen er metaboliseret et par timer senere, er disse tilpasninger nu unødvendige, og din krop er helt ude af balance. Det er unødvendigt at sige, at dette kan få dig til at ryste dig vågen.

Så kommer alkoholens veldokumenterede virkning på REM-søvnen i spil. REM-søvnen, som er en af de mest genoprettende dele af søvnen, er den fase, der er forbundet med drømme og indlæring, og den reduceres af alkohol. Ikke alene er du mere tilbøjelig til at vågne takket være rebound-effekten, men du går også glip af den mest genopbyggende del af din søvn. Ikke underligt, at tømmermænd får dig til at føle dig som et genoplivet lig.

Hvis du gik glip af dette: Din sovestilling betyder mere, end du tror

Den gode nyhed er, at en drink eller to ikke vil forstyrre dit søvnmønster alt for forfærdeligt. Hvis du har planer om at drikke mere end det, er det nok bedst at undgå at drikke shots indtil sidste udkald, så du kan give din krop tid til at metabolisere, før du går i seng.

Læs den originale artikel og mere godt indhold på Bustle.

VIDSTE DU DET?
For at modtage nyhedslinks via WhatsApp skal du sende en invitation til 061 694 6047
The South Coast Sun er også på Facebook, Twitter, Instagram og Pinterest – hvorfor ikke også deltage i vores aktiviteter der?

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.