For nylig skrev jeg om at farve dit hår og om, hvor fedtet det skal være eller ikke skal være. Kan du huske det? Hvis ikke, kan du finde det her.

Hvertfald er essensen af det dette… hvis du går lysere eller afbleger dit hår, vil du have det til at være lidt mere til den fedtede side. En fabelagtig måde at smøre tingene lidt op lige før afblegning for at beskytte din hovedbund og dine tråde mod de skadelige virkninger af kemikalierne.

Brug af kokosolie for at mindske skaderne er en fantastisk idé. Det tilføjer nok fedt, samtidig med at det nærer dit hår. Men hvor længe skal du lade kokosolie sidde på dit hår, før du afbleger det? En god time, som minimum, bør gøre tricket, før du afbleger dit hår.

Men du skal ikke smøre dit hår ind i kokosolie lige nu. Jeg vil fortælle dig mere om videnskaben bag alt dette, så du har en større forståelse af hensyn til dit hårs sundhed, så læs videre!

Hvordan virker afblegning, og hvorfor det vil skade dit hår

Grunden til, at dit hår bliver blond eller lyst af at blive afbleget, er på grund af melaninen i hver hårskaft. Denne melanin pigmenterer håret, hvilket er grunden til, at du har den hårfarve, du har. Afblegning af dit hår nedbryder melaninen ved hjælp af oxidation. Så melaninen mister farven og gør det bleggult eller blondt, som vi kender det.

Og til alle jer derude, der er nye inden for hårfarvning og afblegning, skal I vide, at de afblegningsprodukter, der er beregnet til jeres hår, IKKE er det samme som den store kande med ting, I bruger til at desinficere jeres hjem. Du må IKKE bruge den slags blegemiddel i eller på din krop nogensinde!

Når det kommer til afblegning af dit hår, er det blandet med hydrogenperoxid. Sammen skaber det en alkalisk blanding, der ændrer dit hårs pH-værdi og løfter neglebåndslagene op og åbner dem. Lighteneren passerer derefter under neglebåndet og indlejrer sig i cortexen af dit hår. Derfra nedbryder det melaninen og gør den farveløs. Brune og sorte pigmenter går først, derefter røde og gule.

Gule pigmenter reagerer mindst på afblegning. Interessant nok er keratin, proteinet i håret, også gulligt i farven.

Så afblegningsmidlet på dit hår vil blive ved med at lysne det, indtil du vasker det væk. Du kan gøre det derhjemme, men når det drejer sig om at lysne håret, er det meget bedre at lade en professionel gøre det. Colorister er dygtige til at vide, hvornår håret har nået den rigtige nuance. De ved også, hvordan de skal arbejde med hårets tekstur og hårets sundhed for at finde det ideelle tidspunkt, hvor afblegningsmidlet kan behandle håret og samtidig minimere skaden.

Som alle ved, der har afbleget deres hår derhjemme uden at vide noget om, hvad de laver, kan det ødelægge hårets neglebånd og cortex og efterlade dig med skøre, tørre og ru lokker. Dette er kendt som oxidativ skade, eller i lægmandstermer, afblegningsskader. Ud over at få fugleskræmselhår vil dine hårstrå være overdrevent porøse og vil ikke rigtig holde nogen stil. De vil falde fladt og have nul volumen, fordi de mangler nok fugt.

Indtast kokosolie…

Hvordan kan kokosolie redde dit hår fra blegeskader ifølge videnskabelig forskning?

Kokosolie har virkelig små molekyler, der gør det muligt for den at trænge ind i håret med lethed. Når den kommer derind, kan den give næring indefra og ud. I 2012 viste forskning, at håret absorberer op til 20 % af sin egen vægt i nærende kokosnøddeolie. Hvis du tilføjer varme til blandingen, kan det virke endnu bedre.

Kokosolien virker ved at fylde de udhulede skafter i dit hår, hvilket straks giver det mere fylde. Dit hår vil se tykt og fyldigt ud, plus at kokosolien giver dit hår beskyttelse mod yderligere skader. Oven i det hjælper kokosolie også med at lukke dine hårsække og udjævne skaftet, hvilket giver glans og hjælper det med at indfange protein i håret. Faktisk er kokosolie en vidunderlig ting at anvende efter at have fået foretaget en keratinbehandling; af denne grund bør det dog aldrig anvendes før, da det kan holde de gode ting ude af dine hårstrå.

En anden ting ved kokosolie er, at den er fyldt med nogle vigtige vitaminer. E- og K-vitaminerne, som begge er fedtopløselige, bruges og lagres af din krop. Derudover er E-vitamin en kendt antioxidant, der kan hjælpe med at beskytte dit hår, når det kommer til onde frie radikaler samt eventuelle forurenende stoffer.

Nogle mennesker siger, at honning er en måde at afblege dit hår på. Ligesom kokosolie er det antibakterielt, men honning vil tage æoner om at lysne dit hår. Det er derfor, der findes afblegningssæt, professionelle og endda sjove spray-on produkter, der kan virke i solen. Men med sidstnævnte skal du bruge nok varme, ellers ender du med at få rødligt hår i stedet for blondt hår, når du forsøger at gå fra mørkt til lyst.

Selv om blondiner synes at have det sjovere, så skader afblegning dit hår. Og hvis du ikke afbleger det ordentligt, vil du ikke få det californiske pige-look til dig. Du kommer til at se ud, som om du er klar til at skræmme børn i et spøgelseshus, hvis du smækker en hat på hovedet.

Det er derfor, at professionelle farvehandlere altid fortæller dig, at du skal pleje dit hår, når du afbleger. De gør det for dig, men det er op til dig bagefter at sørge for at holde håret ordentligt hydreret. Selv hvis du forsøger at gøre det selv, vil du opdage, at disse kits alle har en dybdekonditioneringspakke, der lindrer og fugter dit hår.

Det er dog ikke nok. Når du er færdig med at afblege dit hår, er det allerede for sent, da skaden har bidt sig fast. Du kan ikke rigtig rette op på det (det har jeg skrevet om her!).

Det bedste du kan gøre er at give et lille forebyggende slag for at redde dine hårstrå. Ikke mange mennesker kender denne hemmelighed, hvilket er overraskende, da videnskabelig forskning har støttet den siden ca. 2003.

Hvorfor er afblegning mere problematisk end andre metoder til at ændre din hårfarve? Det reducerer proteinet i dit hår, og det fører til brud. Men forskerne opdagede, at kokosolie, som er et triglycerid fra laurinsyre, kan snige sig ind i hårstrået takket være dens lave molekylvægt.

Og ja, de testede også andre ting som solsikkeolie og mineralolie. Det, de fandt, var, at kokosolie var den eneste, der reducerede mængden af proteintab for skadet og endda ubeskadiget hår, når det blev brugt før og efter.

Morokkansk arganolie er længe blevet anbefalet af selv de bedste hårmærker i verden. Det er også en af de dyreste olier, der findes. Marokkansk arganolie har helt sikkert sine fordele, men der findes ikke rigtig nogen data om den i forhold til at gavne håret.

Nogle siger, at kokosolie bare er en hype, men den kan beskytte dit hår mod at miste disse proteiner bedre end noget andet. Nøglen er at bruge det før en skadelig hændelse, som f.eks. afblegning. Når du mætter dit hårs neglebånd med kokosolie, forhindrer det skader fra afblegning – at anvende det bagefter hjælper ikke rigtig, medmindre du gør det igen efter afblegningen. I bund og grund er det mest afgørende at bruge det før. At bruge det efter hjælper også kun, hvis du har brugt det før afblegningen.

Dertil bør du faktisk lade kokosolien sidde på dit hår under afblegningen. Du vil have den til at trænge ind i dit hår i mindst en time, men ideelt set 2 timer, og derefter kan du afblege. Kokosolien skal ikke skylles ud af dit hår før. Du skal bruge nok af den til at mætte dit hår.

Blegemidlet (eller enhver anden farve for den sags skyld) vil stadig trænge ind i kokosnøddeolien. Og du vil ikke få skadet hår. Du skal bare få kokosolien ud af dit hår, når du er færdig med at vaske det. Du kan gøre dette, før du går til din yndlingsfarver, og hvis du skal bruge nogen form for afblegningsmetoder derhjemme, bør du virkelig ikke springe over dette hårbesparende trick.

Sådan plejer du afbleget hår

Uanset hvordan du afbleger dit hår, i salonen eller derhjemme, skal du vide, hvordan du skal passe på dit hår. Du skal virkelig være engageret i det, for hvis ikke, ender du med at få et kemisk snit af at style dit hår og få det til at brække af på mærkelige steder, hvilket giver dig en 70’er-stil med lag, der ikke smigrer nogen. Her er nogle tips, der kan hjælpe dig med at forkæle dit afblegede hår.

– Vær blid mod dit hår

Når du afbleger dit hår, bliver det skrøbeligt og sart. De fleste af de bindinger, du har mistet under afblegningen, bliver ikke genskabt, så du har neglebånd og cortex, der forringes, og dit hårs støttesystem er væk. I den første uge efter afblegningen bør du undgå shampoo. Brug i stedet en balsam.

Derpå kan du begynde at bruge en sulfatfri shampoo. Det burde være en selvfølge, at den balsam, du bruger, også skal være sulfatfri. Shampooen skal være svagt skummende, og den skal være fri for SLS, natriumlaurylsulfat eller natriumlaurethsulfat, som er virkelig groft mod afbleget hår.

En fugtgivende shampoo er et godt valg, da den renser uden at fjerne det naturlige talg, der holder dine hårstrå og hovedbund sunde. Nem gør det også, mens du vasker. Du bør skrubbe for hårdt. Og når du kommer ud af brusebadet, skal du forsigtigt klappe dit hår tørt. Hvis du er for grov med håndklædet, kan det forårsage brud.

– Dyb balsam er et must

Som jeg sagde før, er afblegning en forpligtelse. Du er nødt til at budgettere for særlige behandlinger hos salonen for at gøre dit hår rigtigt. Og hvis du tør gøre det derhjemme, SKAL du have de rigtige hårplejeprodukter til at give næring til dine stressede hårstrå. Uden denne pleje er du måske nødt til at klippe tingene af og starte forfra, og det ved jeg, at du ikke ønsker.

Dybbalsam er vigtigt, da de er rigere på ingredienser, der trænger dybt ind i håret. De genopretter og nærer neglebåndene med mere viskositet på et midlertidigt grundlag. Som sådan er de tungere og har brug for mere tid til at sidde på håret for virkelig at trænge ind.

Olaplex No. 5 Bond Maintenance Conditioner reparerer og plejer alle typer hår og er værd at betale. Den efterlader dig med skinnende og sundt hår, der er meget lettere at håndtere. Fordi den er farvesikker, er den et ideelt valg at bruge, når du skal afblege. Den beskytter og reparerer spaltede spidser og skader og fjerner krus ved at genforbinde ødelagte bindinger i dit hår.

Olaplex No.5 Bond Maintenance Conditioner

  • Reparerer håret
  • Reducerer brud
  • Giver glans
  • Vegansk / Sulfat- og Paraben-Free / Balanced pH
  • Perfect for All Hair Types

Se på AmazonLær mere

– Undgå varmestyling

Hvis du virkelig ønsker, at dit hår skal forblive i live efter afblegning, er du nødt til at tage social afstand fra dine varmestylingredskaber. Varmestyling i enhver form fjerner fugt fra håret. Når dit hår allerede er skadet og føles ru og flosset, gør du bare tingene værre.

Du har i øvrigt gjort tingene rigtigt ved at forberede dit hår med kokosolie først. Men hvis du læser dette og tænker: “Dang, jeg ville ønske, jeg havde set dette FØR jeg afblegede”, så kan du læse mit andet indlæg om at rette op på skader (her!). Og uanset om du har afbleget dit hår eller ej, hvis du skal bruge varmestylingredskaber, så brug dem, der har intuitive funktioner, der hjælper dig med at forhindre, at du skader dit hår.

Og uanset hvor sundt dit hår er eller ikke er, bør du aldrig gå uden beskyttelse, når det kommer til varmestyling, når du skal bruge varmestyling. Afskær dit hår, og brug en termisk beskyttende middel, der forhindrer varme i at stege og udtørre dine sarte lokker.

Slutning

Kokosolie er helt sikkert en game-changer, når det kommer til at farve dit hår, især hvis du afbleger det. Hvis du bruger den og lader den virke i en time eller to lige før afblegning, kan du beskytte dit hår og få det til at se mere lækkert ud end nogensinde før. Nøglen er at bruge den, før du behandler dit hår, og mætte hvert enkelt hårstrå, og lade den sidde ind under afblegningen. Dette vil holde dit hår beskyttet og sundt uden at det frygtede udbrændte look.

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.