I Netflix’ “Lost Girls” er Mari Gilbert (spillet af Amy Ryan) en fighter. Ikke alene dedikerer hun sig selv til at finde sandheden om sin datter Shannans forsvinden og død på Long Island, men hun forsvarer også voldsomt sin datter mod folk, der vil afvise hendes sag.

I det virkelige liv led Mari selv en tragisk og for tidlig ende – myrdet af en anden datter, der led af psykisk sygdom.

Shannan, en håbefuld sangerinde, brugte Craigslist til at søge sexarbejde, da hun forsvandt i 2010, mens hun besøgte en klient på Long Island. Inden hun forsvandt, foretog hun et panisk opkald til 112, hvor hun angiveligt skreg “De prøver at slå mig ihjel!” ifølge PIX11.

Mari Gilbert Ap N
Mari Gillbert (L) og Amy Ryan som Mari Gillbert i “Lost Girls”. Foto: AP; Netflix

Da politiet ledte efter hende, fandt efterforskerne resterne af fire kvinder i ukrudtsområder langs Gilgo Beach. I løbet af de næste mange måneder blev der fundet endnu flere lig, hvilket bragte det samlede antal op på 10 personer. Shannans rester var ikke blandt dem, der blev fundet i første omgang, og de ville ikke blive fundet før omkring halvandet år efter, at hun forsvandt.

Politiet mener, at de 10 mord hænger sammen og mistænker, at de kan være begået af en eller flere seriemordere. Men de har endnu ikke fastslået, om Shannan overhovedet blev myrdet. Politiet har tidligere teoretiseret, at Shannan kan være blevet offer for en utilsigtet drukning, ifølge NBC New York. Suffolk County Police Department fortalte Oxygen.com, at en retsmediciner har fastslået Shannans dødsårsag som værende ukonklusiv.

Flere af ofrene var sexarbejdere ligesom Shannan. I filmen taler politiet om ofrene på en nedværdigende og ligegyldig måde, men Maris rå karakter accepterer det ikke; hun konfronterer politibetjentene og forsvarer sin datter og de andre ofre, mens hun og de andre familier danner noget af et søsterskab.

Robert Kolker, forfatter til “Lost Girls: An Unsolved American Mystery”, der har dannet grundlag for filmen, fortalte til Oxygen.com, at den virkelige Mari “var en naturligt stridbar person”.

Denne modighed endte med at være gavnlig, da Kolker sagde, at Mari var villig til at udspørge politiet på en måde, som andre ofres pårørende frygtede at gøre.

“Hun var den første blandt dem til at være virkelig højlydt om den stigmatisering, der påvirker politiets arbejde,” sagde han.

Andre familier var bekymrede for, at hvis de udtalte sig, ville de fremmedgøre politiet og potentielt kompromittere efterforskningen, forklarede Kolker. Men Mari “gjorde det sværere for politiet at minimere, hvad der foregik, og det tvang alle med autoritet der til at være mere lydhøre og gøre det klart, at de stadig arbejdede,” fortalte forfatteren til Oxygen.com.

Melissa Cann, søsteren til Maureen Brainard-Barnes, som var et af de første ofre, der blev fundet under eftersøgningen efter Shannan, kaldte Mari for “meget drevet.”

“Hun bekymrede sig ikke kun om Shannan, men også om de andre ofre, herunder Maureen,” sagde Cann. “Hun bekymrede sig også om os, og hvad vi gik igennem.”

Mari Gillbert Ap
Mari Gilbert taler til journalister ved begravelsen af hendes datter, Shannan Gilbett, torsdag den 12. marts 2015. Foto: AP

Filmen skildrer også Mari som kæmpende med skyldfølelse over at have anbragt Shannan i plejefamilie, da hun var et barn. Shannan var vokset op for det meste i velfærdssystemet og havde en ustabil opvækst, ifølge både Rolling Stone og familiens advokat, John Ray.

I modsætning til Maris fremstilling i filmen som en utrættelig forkæmper for Shannan bestred Ray faktisk, hvor involveret hun faktisk var.

“Det er næsten at sige, at hun var tilfældig i efterforskningen,” sagde han til Oxygen.com. “Hun var ikke en korsfarer.”

Cann fortalte også til Oxygen.com, at filmens portræt af Mari som værende “i forreste række” ikke var 100 procent sandt. Hun sagde, at Mari bidrog, men bemærkede, at “alle familierne” gik sammen for at advokere på ofrenes vegne.

“Vi dannede alle sammen og rakte ud til hinanden og ønskede at kende hinanden og støtte hinanden, fordi vi i sidste ende var denne form for søsterskab, der var uudtalt, fordi du virkelig ikke kunne tale om denne sag til andre mennesker,” sagde hun.

Ray erkendte, at Mari ledte efter Shannan, efter at hun var forsvundet, men understregede, at det efter hans mening var Shannans søstre, “der virkelig lagde tid i og helligede sig selv” for at finde og forsvare deres søster.

Det var imidlertid Mari, der hyrede Ray omkring det tidspunkt, hvor Shannans rester blev fundet, og sammen anklagede de i 2011 politiet for at have håndteret sagen dårligt og bad FBI om at overtage efterforskningen, rapporterede New York Daily News dengang.

Ray påstod politiets korruption i flere interviews med Oxygen.com. Suffolk County Police Department fortalte Oxygen.com, at de “ikke kommenterer tidligere administrationers handlinger”.

Dertil kommer, at Mari og Ray indgav et civilt søgsmål mod Dr. Peter Hackett, som boede i det kvarter, hvor Shannan forsvandt. Han ringede til Maris hus efter Shannans forsvinden og hævdede, at han “drev et hjem for vildfarne piger, og at Shannan var i hans varetægt”, fortalte Ray til Vice i 2016.

Hackett benægtede i første omgang at have foretaget opkaldet, men indrømmede det senere, efter at telefonoptegnelser bekræftede, at opkaldene havde fundet sted. Han nægtede at interagere med Shannan den aften, hun døde, eller at give hende nogen medicinsk behandling. Politiet har sagt, at de ikke betragter Hackett som mistænkt for hverken Shannans død eller de drab, der er blevet tilskrevet Long Island Serial Killer, ifølge The Long Island Press.

Kolker fortalte Oxygen.com, at Mari brugte den civile retssag mod Hackett “for at få folk afhørt og få svar og for at advokere for en anden obduktion” med det formål at få Shannans død omklassificeret som et drab.

En privat bestilt obduktionsrapport, skrevet af Michael Baden – en tidligere ledende retsmediciner for New York City, som er blevet en højt profileret retsmedicinsk patolog til leje – fandt ingen stoffer i Shannans system. Baden hævdede også, at Shannans strubehoved og “to større horn” fra hendes hyoidben manglede.

“Disse strukturer, strubehovedet og hyoidbenet, brydes ofte under manuel strangulering med henblik på mord,” hedder det i Badens obduktionsrapport, som Ray har leveret til Oxygen.com.

Det blev dog også bemærket, at der var “utilstrækkelige oplysninger” til at fastslå en endelig dødsårsag.

Ray har længe bestridt påstanden om ulykkestilfælde og har brugt år på at få fat i de kontroversielle 112-opkald – et foretaget af Shannan, et foretaget af hendes klient den aften, hun forsvandt, og to fra klientens naboer – som han mener kunne pege på en forbrydelse. På et pressemøde om sagen for nylig sagde politichef Geraldine Hart fra Suffolk politi, at 911-opkaldene er en del af en igangværende efterforskning og bemærkede, at det er uklart, om Gilbert døde af naturlige årsager, eller om hun blev dræbt ved en kriminel handling. Afdelingen kæmper i øjeblikket mod en retskendelse om at frigive opkaldene.

Lost Girls Netflix 2
Et stillbillede fra Netflix’ “Lost Girls” af Mari Gilbert og hendes døtre Sarra og Sherre. Foto: Jessica Kourkounis/Netflix

Midt i mysteriet omkring Shannans død havde Mari at gøre med andre familieproblemer. Hun “blev i stigende grad involveret i at forsøge at hjælpe Sarra, som blev mere og mere ustabil og fik flere og flere psykotiske udbrud,” sagde Kolker.

Sarra havde skizofreni og havde været indlagt syv gange i sit liv, men efter Shannans død syntes hendes psykiske problemer at eskalere.

Mari forsøgte “virkelig, virkelig hårdt at hjælpe Sarra”, sagde Kolker.

Hun endte også med at skulle tage sig af sit barnebarn, Sarras søn. Sarra druknede en hvalp foran drengen, ifølge et senere vidneudsagn fra Sarras søster, Stevie Smith, rapporterede Daily Freeman. Sarra vidnede, at da hun dræbte hvalpen, troede hun, at hun var ved at dræbe rapperen Eminem, ifølge Times Herald-Record.

Mari endte med at få midlertidig forældremyndighed over Sarras søn.

Trods problemer med sine døtre fortalte Ray til Oxygen.com, at han følte, at Mari havde forløst sig selv i de fleste af sine børns øjne omkring dette tidspunkt.

“Det var faktisk en ret forløsende periode for hende, fordi hun tidligere var blevet beskyldt for nogle gange at være forsømmelig over for sine børn, men hun tog virkelig et skridt fremad, da det kom fra Sarra,” tilføjede Kolker. “Det er ting, jeg har hørt fra folk, som ikke engang var indstillet på at kunne lide hende. De sagde alle sammen, at der virkelig skete noget med hende i hendes sidste år.”

Ray bemærkede over for Oxygen.com, at Mari selv havde haft et “hårdt liv” og havde sin egen hårde opvækst.

Hvad skete der med Mari i sidste ende?

Mari selv blev tragisk myrdet af sin datter Sarra i 2016.

Sarra var blevet indlagt på grund af et psykotisk udbrud og fik ikke sin månedlige indsprøjtning af det antipsykotiske lægemiddel Haldol, som bruges til at behandle skizofreni, fortalte Kolker til Oxygen.com. Han tilføjede, at Sarra havde hørt stemmer og “var overbevist om, at hendes mor var ond”, da hun dræbte hende.

De sår, som Mari pådrog sig, var forfærdelige. Sarra stak hende 227 gange med en fem tommer køkkenkniv og slog hende med en brandslukker, rapporterede Daily Freeman i 2017.

Ray fortalte Oxygen.com, at Sarra også sprøjtede brandslukkerskum ind i Maris mund og næsten halshuggede sin mor.

Mari blev 52 år gammel.

Sarra blev dømt i 2017 og fik en dom på mindst 25 år bag tremmer.

“Lost Girls” begynder at blive streamet på Netflix den 13. marts.

Reporter Jill Sederstrom har bidraget til denne rapport.

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.