Veblen-varer er luksusvarer eller overlegne varer, hvis priser ikke følger de typiske økonomiske love om udbud og efterspørgsel. Når noget bliver dyrere, falder efterspørgslen efter det i de fleste tilfælde, når det bliver dyrere. Det modsatte sker med Veblen-varer – når deres priser stiger, vil folk have mere af dem – efterspørgslen vokser. Forbrugerne køber disse typer produkter primært for at øge deres status – de er statussymboler.

Eksempler på Veblen-varer omfatter dyre schweiziske ure, designerhåndtasker, visse vine, smykker og luksusbiler. De er efterspurgte, fordi de er dyre. Kort sagt ønsker folk, der køber dem, at vise, at de har stil, klasse, penge og god smag.

Når en mand køber et Rolex-ur til 25.000 dollars eller en kvinde får et par ultra-dyre diamantøreringe, har de som regel til hensigt at lade andre vide det. Hvis prisen på diamantprodukter eller Rolex-ure pludselig faldt drastisk, ville efterspørgslen efter dem sandsynligvis falde, fordi de ville miste denne statusforbedrende effekt.

Veblen-varer
Veblen-varer sælger på grund af forbrugernes ønske om iøjnefaldende forbrug – ekstravagante og prangende udgifter. Sælgere af sådanne varer lever af folks psykologiske trang til status, andres agtelse eller troen på, at “man får det, man betaler for”.

Veblen-effekten

Efterspørgslen efter Veblen-varer i en økonomi er en funktion af Veblen-effekten – enten troen på, at dyrere ting har en bedre kvalitet, eller ønsket om iøjnefaldende forbrug – folk køber dem for at vise sig frem.

Begrebet Veblen-varer er opkaldt efter den norsk-amerikanske økonom og sociolog Thorstein Bunde Veblen (1857-1929). Veblen var berømt som en vittig kritiker af kapitalismen.

Han identificerede i sin bog The The Theory of the Leisure Class (1899) det iøjnefaldende forbrug som en måde at opnå status på.

I henhold til ft.com/lexicon, Financial Times’ ordliste over erhvervstermer:

“En Veblen-vare er en luksusvare, hvis pris ikke følger de sædvanlige love for udbud og efterspørgsel. Normalt gælder det, at jo højere prisen på en bestemt vare er, jo mindre folk vil have den.”

“For luksusvarer, såsom meget dyre vine, ure eller biler, bliver varen imidlertid mere eftertragtet, når den bliver dyrere, og mindre eftertragtet, hvis den falder i pris.”

Veblen-varer - Veblen-effektMener du, at sådanne Veblen-varer som den på dette billede (fiktivt eksempel) findes? For et år siden var denne forbruger ikke interesseret. Men efter at den – i hans opfattelse – er steget i værdi, var han villig til at betale sidste års udbudspris gange to hundrede (10.000 x 200 = 2 millioner).

Veblen-varer vs. Giffen-varer

Og selv om både Veblen-varer og Giffen-varer er ulydige over for de traditionelle love om udbud og efterspørgsel, er de helt forskellige – førstnævnte henviser til luksusvarer, mens sidstnævnte beskriver basale, essentielle varer, som fattige mennesker ikke kan undvære.

Efterspørgslen efter Giffen-varer stiger også, når priserne stiger. I det victorianske Storbritannien var brød f.eks. en vigtig fødevare for fattige mennesker. Hvis prisen på brød steg, kunne fattige husstande ikke skifte til andre dyrere alternativer som f.eks. kød.

De endte med at købe endnu mere brød og mindre af andre fødevarer som f.eks. kød eller endog helt opgive kød, fordi brød var den eneste fødevare, de havde råd til.

Forestil dig, at du har et budget på 60 dollars til at købe kyllingebryst og kartofler til alle dine måltider i 10 dage. Kartofler koster 1 dollar stykket og kylling 20 dollar pr. pakke. Du kan beslutte dig for at købe 20 kartofler for $20 og to pakker kyllingebryst for $40 i løbet af de ti dage.

Det kan du holde dig selv i live for – du vil i gennemsnit få to kartofler plus en femtedel af en pakke kylling om dagen.

Pludselig stiger kartoflerne til $2 stykket. Du kan stadig købe to pakker kylling. Hvis du gjorde det, ville du kun have penge nok til at købe ti kartofler. Det er måske ikke nok til at opfylde dit daglige kaloriebehov. Du kunne købe mindre kylling, f.eks. én pakke, og tyve kartofler.

Forestil dig, at kartoflerne steg igen – til 2,50 $. Hvis du købte en pakke kylling, ville du have 40 dollars tilbage til kartofler – seksten stk. Du ville ikke spise nok kalorier hver dag til at holde dig i gang.

Men hvis du helt holdt op med at købe kylling og kun købte kartofler, kunne du købe 24 af dem. Du ville være tættere på dit daglige kaloriebehov, hvis du holdt op med at købe kylling.

Dette er et eksempel på kartoflen som et Giffen-gode. Da en kartoffel kun kostede 1 dollar, købte du 20 af dem hver 10. dag. Da prisen steg til 2,50 $, købte du 24 af dem.

Så selv om Veblen-varer og Giffen-varer er mere efterspurgte, når deres priser stiger, er årsagerne hertil meget forskellige. I det ene tilfælde søger forbrugeren enten topkvalitet eller ønsker at vise sig frem, mens det i det andet tilfælde er den eneste måde, en fattig person kan klare sig på.

Thorstein Veblen - Veblen-varer citatThorstein Bunde Veblen (1857-1929) var en norsk-amerikansk økonom-sociolog. Han var kendt for sine vittige og kritiske bemærkninger om kapitalisme. Han angreb produktion med profit for øje og havde stor indflydelse på socialistiske tænkere, der søgte at kritisere kapitalismen på en ikke-marxistisk måde. (Billede: Wikipedia)

Veblen-varer – relaterede begreber

Veblen-effekten er en af en gruppe teoretisk mulige anomalier i den generelle efterspørgselsteori i økonomien. Eksempler på andre beslægtede effekter er:

– Snob-effekt: Forbrugerne ønsker at bruge eksklusive varer, hvor prisen afspejler kvalitet, stil, god opdragelse, kultur osv. Forbrugerne foretrækker en vare, fordi den er anderledes end de varer, der almindeligvis foretrækkes.

Charlie Chaplin luksus citatSir Charles Spencer ‘Charlie’ Chaplin (1889-1977) var en britisk komisk skuespiller, filmmager og komponist, der blev en af de første internationale filmstjerner i stumfilmens æra. Han betragtes som en af de vigtigste figurer i filmindustriens historie. Han blev født i London i et fattigt hjem. Han begyndte at optræde i en meget ung alder, turnerede i music halls og arbejdede senere som komiker og skuespiller på scenen. (Billede: DMG Entertainment)

– Bandwagon-effekt: Dette er en psykologisk effekt, hvor præferencen for en vare vokser, efterhånden som antallet af forbrugere, der køber den, stiger.

– Netværkseffekt: Efterhånden som antallet af personer med f.eks. Facebook eller telefoner stiger, vokser værdien af at være på Facebook eller have en telefon også, fordi brugeren kan nå ud til flere mennesker.

– Common Law of Business Balance: Folk kan se en billig vare og tænke: “Man får, hvad man betaler for”. De kan konkludere, at en lav pris for et produkt tyder på, at producenten har brugt genveje, han eller hun har måske brugt billigere materialer og er gået på kompromis med kvaliteten.

Normale og ringere varer

– Normale varer er varer, som efterspørgslen efter vokser, når indkomsterne stiger. Efterspørgslen efter luksusvarer stiger dog hurtigere end efter normale varer, når indkomsterne stiger.

– Mindre gode varer er varer, som efterspørgslen efter falder, når folks indkomster stiger. Så snart de fleste mennesker f.eks. har råd til det, holder de op med at bruge offentlig transport og bevæger sig rundt i deres eget private køretøj. Offentlig transport er et inferiørt gode – når indkomsterne stiger, falder efterspørgslen efter det.

Goder, som folk køber for at øge deres socioøkonomiske status, imponere andre, få deres omgivelser til at tro, at de har penge, smag, klasse og stil, kaldes positionelle varer.

Video – Hvad er Veblen-varer?

Denne Investopedia-video forklarer ved hjælp af et enkelt sprog og letforståelige eksempler, hvad Veblen-varer er.

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.