Historien siger, at i maj 1999, forud for Byron Nelson turneringen, ringede Tiger Woods til Butch Harmon og sagde, “Butchie, jeg har den.”

Woods havde arbejdet i næsten to år på et sving, der ville være bedre end den version, der vandt ham Masters med 12 slag.

Det var en bestræbelse på perfektion, og så tæt som nogen kunne komme på det, fik Tiger det.

Woods vandt 16 af sine næste 28 starter på PGA Touren efter dette afslørende telefonopkald, herunder fire majors. Han vandt PGA-turneringen i ’99, blev nummer fem i Masters i 2000 og foretog derefter en Secretariat-lignende galop i resten af året.

U.S. Open på Pebble Beach med 15 point. Open Championship, for at fuldføre karrierens Grand Slam, med otte. PGA Championship i en playoff-thriller.

Denne trio lever i golfhistorien. Men der er fire majors i en slam, uanset rækkefølge, Grand eller Tiger, og den fjerde sejr bliver ofte overset, når vi mindes alle skatte i Woods’ hvælving.

Tiger Slam sneak peek: Tiger indkalder Butch til at ændre sit sving

Tiger Slam sneak peek: Tiger Slam sneak peek: Tiger indkalder Butch til at ændre sit sving

Tiger Woods kørte et samlebånd af definerende øjeblikke, så mange at de kan diskuteres og rangordnes.

U.S. Open i 2000 eller i 2008? Masters i 1997 eller i 2019? Femten majors eller 82 Tour-sejre?

Hans største slag, hans største statistik, hans største stribe – så mange storheder, at den sejr, der fuldendte hans største bedrift, sjældent diskuteres.

Forestil dig dette scenarie: Forestil dig dette scenario: Verdens førende spiller fører med ét slag over verdens næstsidste spiller ved indgangen til Masters-turneringens sidste runde med “Grand Slam” på spil.

Grand Slam er i anførselstegn, fordi ikke alle betragter Tigers fire major-sejre i træk som en officiel slam, men det er søndagsscenariet for Masters 2001.

Tiger Woods mod Phil Mickelson, hoved mod hoved, i den sidste gruppe, i den sidste runde på Augusta National. Woods kæmper for at opnå en præstation, der kun sker én gang i livet, mens Mickelson stadig er på jagt efter sin første majortitel. En førsteklasses David Duval er også med.

Og alligevel er denne sejr en klar fjerdeplads i Tiger Slam-pantheonet i offentlighedens øjne. Den kan meget vel blive opfattet som den fjerde blandt hans Masters-sejre, efter ’97, ’19 og endda ’05.

Men før vi synger rosende ord om den begivenhed, der skrev sig ind i historien, spørger vi: Hvad er en slam?

Må man vinde alle fire majors i et kalenderår? Er rækkefølgen vigtig, så længe man ejer alle fire trofæer på én gang?

Woods har aldrig argumenteret imod fordelene ved en enkelt sæson slam. Han sagde, at den traditionelle version var vanskeligere at opnå, fordi en spiller først skulle vinde Masters – ingen anden chance. Og det sagde han gentagne gange, spurgt begivenhed efter begivenhed, fra han forlod Valhalla til længe efter, at han eksisterede Augusta.

Men hvis jeg har alle fire trofæer på min kappe på én gang, tilføjede han altid, kan du kalde det, hvad du vil.

AF Randall Mell – 22. maj 2020 kl. 9:00

Igennem Tiger Woods’ Masters-sejr i 2001 fik han os til at føle, at ingen havde en chance for at kæmpe, hvis han var i nærheden af toppen af leaderboardet sent på en søndag.

Til forsvar for Tiger Slam skal man tænke på, at majorsæsonen på det tidspunkt strakte sig fra april til august. At vinde hver enkelt krævede mere end blot en hot streak, helt sikkert, men er det ikke mindre imponerende, at Woods otte måneder efter at have vundet major nr. 3, tog nr. 4?

Det er otte måneder, hvor hans spil kunne forsvinde, hvor selvtilfredsheden kunne sætte ind, hvor medierne kunne udhule hans tålmodighed med overflødige spørgsmål, hvor presset kunne forårsage en eksplosion – eller en implosion.

Men ligesom man måske har set Michael Jordan i dokumentarfilmen “The Last Dance”, var Tiger en anden kat.

Oven i det overlegne fysiske talent besad han et umætteligt ønske om at vinde. Umættelig er måske ikke engang stærkt nok til at beskrive, hvad der drev Woods, for efter at have afsluttet major-sæsonen i 2000 med en tredje sejr i træk, hvad gør Tiger så? Han spiller ugen efter i Akron og vinder – fra start til slut, med 11 slag (husker du søndagens skud i mørket?). Og så vinder han i sin næste start i Canada (kan du huske bunkerslaget på det 72. hul?). Det er mere end blot at være den bedste spiller i sin sport; det er at besidde en beslutsomhed, som normale mennesker ikke kan forstå.

På Mercedes Championships forud for sæsonstarten i 2001 blev dette spørgsmål stillet til Woods:

Q. Ville du sige: “Jeg er ligeglad med, om jeg vinder endnu en turnering i år. Jeg vil bare vinde Masters”?

Tiger: “Jeg ville ikke kunne leve med mig selv, hvis jeg sagde det. Det ville ikke være mig.”

Woods gentog ikke på Kapalua, og tilbage fra slutningen af 2000 gik otte Tour-turneringer i træk uden sejr. Det blev dengang betragtet som en nedtur. Slump blev skrevet. Slump blev talt. Og slump blev hørt.

Woods afsluttede denne “tørke” på Bay Hill. Han vandt derefter ugen efter på TPC Sawgrass.

Da NBC Sports’ Jimmy Roberts spurgte Woods, hvad det betød for ham at vinde sit første Players Championship, sagde Woods uden en antydning af sarkasme: “Det betyder, at min nedtur er ovre.”

Og det fører os til Masters 2001.

Otte måneder efter PGA. Otte måneder med at bevare sin genialitet, bevare sin kant, udholde medierne og undgå alle former for ‘plosioner’

Tag ovenstående, tilføj muligheden for – bogstaveligt talt – en unik bedrift, og kombiner det med det, der står nedenfor, og Woods vinder denne begivenhed og fortjener mere end blot symbolsk status i sin overjordiske karriere.

Man skulle tro, at når Tiger torsdag slog ud på Augusta National, hvor han ikke havde vundet i fire år, at der ville være nerver eller angst, de små tvivlsomme djævle, der skaber tvivl.

Men vi tænker ikke som Tiger.

“Jeg tror, at de ting, jeg skal håndtere uden for golfbanen … det er svært til tider, men at komme derud og konkurrere og spille og udfordre sig selv til at nå et andet niveau og slå gode golfslag, når man absolut er nødt til det – det er for mig det spændende ved det,” sagde Woods i sin pressekonference før turneringen.

Woods skød 2-under 70 i runde 1 og blev T-15. Han skød 66 i runde 2 og blev T-2. Lørdagens 68 slag gav ham en føring på et slag over Phil Mickelson, mens Mark Calcavecchia og Chris DiMarco var to slag efter. David Duval, Ernie Els og Angel Cabrera var tre tilbage.

Q. Er det sådan, du ville have planlagt det, en føring på et slag, når du spiller mod verdens nummer to?

Tiger: Nej. (Latter.)

Q. Hvordan ville du have planlagt det?

Tiger: Ti (skud). Hvorfor begrænse dig selv til 10? Hvis man skal drømme, kan man lige så godt.

Q. De historiske konsekvenser af morgendagen, tænker du overhovedet på det, eller lukker du det bare helt ude?

Tiger: Jeg har ikke tænkt på det. Jeg tænker lidt på mit sving lige nu. Jeg skal ud på range og arbejde på det. Jeg er ked af det. (Latter.)

Q. Kom nu. Giv os noget bedre end det. Det er noget, som mange af os måske aldrig ser igen i vores levetid, hvis du vinder igen i morgen. Har du tænkt på det?

Tiger: Så håber jeg, at du lever lidt længere. (Latter.)

Woods startede ikke overraskende søndagen med en bogey på den første runde. Det hul har længe haft hans nummer, og dermed var nr. 1 og nr. 2 – sammen med Calc – T-1.

Getty Images

Det har aldrig været en sikkerhed. Skæbnen og skæbnen var tilskuere ligesom os, der ventede på at blive imponeret. Woods havde aldrig en føring på flere slag, før han birdied det 18. slag til en sejr på to slag. Han lå sammen med Duval gennem 15 huller med Mickelson et hul tilbage. Men Duval og Mickelson lavede en bogey på par 3 på 16. hul, og Woods spillede de sidste tre huller i 1 under.

Efter at have lavet sit 15-fods, slam-vindende putt løftede Woods sin højre næve i sejrsrusen. Derefter gik han hen til kanten af greenen og begravede sit ansigt i sin hat. Det var hans mest menneskelige øjeblik i en tid, hvor han aldrig har set mindre dødelig ud.

“Jeg var i sådan en zone i dag, hvor jeg arbejdede på, du ved, hvert eneste slag, arbejdede så hårdt på hvert eneste slag. Så gik jeg over til siden, og jeg begyndte bare at tænke, du ved, jeg har ikke flere slag at spille. Jeg er færdig – jeg har vundet Masters,” sagde Woods efter sin femte major-sejr i seks starter. “Det var bare en underlig følelse, for når man er så fokuseret på hvert enkelt slag, glemmer man lidt alt andet. Da jeg ikke havde flere slag at spille, begyndte jeg at indse, hvad jeg havde gjort; jeg havde vundet turneringen, og jeg begyndte at blive lidt følelsesladet og forsøge at tage mig sammen. Det var derfor, jeg satte kasketten over mit ansigt, for at tage mig sammen, så da Phil lavede sit putt, kunne jeg give ham hånden.”

Delene har altid overskygget helheden i at vinde Tiger Slam. Fyren vandt en U.S. Open med 15 slag – på Pebble Beach. Han vandt et Open Championship med otte slag for at blive den yngste spiller til at fuldføre karrierens Grand Slam – på St. Andrews. Han vandt PGA Championship i en af de mest spændende slutrunder nogensinde.

Men ikke at forglemme er afslutteren. For det er ikke bare det, at Woods søndag på Augusta National gik i front med sin primære rival og slog ham; det er helheden af denne sejr – så mange ting, som vi ville betragte som overvældende byrder, som Woods enten trak på skuldrene af, brugte som motivation eller bare strålede igennem.

Woods fejrede ikke meget efter at have fuldført Tiger Slam. Den 25-årige pakkede sine tasker, tog hjem til Orlando og “blev i sengen i omkring fire dage. Havde 102 graders feber; havde influenza ret godt”, sagde han i sin opfølgende start i Dallas, den begivenhed, hvor han “fik den” to år tidligere.

I en periode – lidt over to måneder – var Tiger Woods dog i besiddelse af alle fire major-trofæer (og The Players Championship Waterford Crystal).

Og han kunne arrangere dem på sit sofabord, på en kamin eller over sin pejs, i den rækkefølge han ønskede.

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.