Torsdag, 30. april 2015 2:00 AM
Nyheder

Pittsburg, KS

Forsker tiltrækker flåter med vilje

De fleste mennesker i Four-State-regionen gør sig store anstrengelser for at afvise flåter og andre skadedyr om sommeren. Ali Hroobi arbejder endnu hårdere for at tiltrække dem.

Hroobi, der er kandidatstuderende ved Pittsburg State University, har forsket i flåter i det sydøstlige Kansas, og det har vist sig, at det er et ret godt sted at finde dem.

Hroobi, der kom til PSU fra Saudi-Arabien, begyndte sin forskning i flåter under ledelse af David Gordon, en lektor i entomologi i PSU’s Department of Biology.

Gordon sagde, at der i øjeblikket er en stor interesse for forskning i flåter på grund af de sygdomme, de bærer, som kan inficere mennesker. Ifølge CDC kan flåter overføre mere end et dusin patogener, der kan forårsage sygdomme hos mennesker, herunder borrelia, tularæmi og Ehrlichiose.

I begyndelsen af sidste sommer hjalp Gordon Hroobi med at udvikle en ny omkostningseffektiv metode til indsamling af flåter med henblik på at bestemme deres udbredelse i det sydøstlige Kansas, og hvilke patogener flåterne bærer. Hroobis data er en del af en større undersøgelse, der overvåges af Ram K. Raghavan, en assisterende professor ved Kansas State University’s College of Veterinary Medicine.

“Jeg var overrasket over tætheden af flåter i dette område,” sagde Hroobi.

Gordon sagde, at den tidligere metode til prøvetagning var for arbejdskrævende og dyr.

“Standardmetoden til prøvetagning af flåter er at trække,” sagde Gordon. “Et træk er et tre gange tre fod stort stykke hvidt flanel med en kæde i bunden, og man trækker det bare hen over børsten. To personer bærer det, og man stopper op og plukker alle flåter af. Man bliver dækket af flåter, og det tager en time at indsamle en prøve.”

Gordon ønskede at finde en måde at tiltrække flåter til et centralt sted, hvor de let kunne indsamles, så han vendte sig mod CO2-fælder, der bruger tøris til at generere kuldioxid, som tiltrækker flåter. Gordon sagde, at CO2-fælder, som man tidligere havde fundet på, enten var dyre eller vanskelige at arbejde med.

For at finde på praktiske alternativer brugte Gordon sin barndom til at lære.

“Min far var en fixit-mand. Han gjorde alting,” sagde Gordon. “Jeg lærte meget af ham.”

Gordon designede en fælde lavet af billige PVC-rør, et stykke træ, en plastikbeholder fra delikatesseforretningen og et stykke tæppepolstring som isolering.

“For 2 til 3 dollars kunne vi lave disse fælder,” sagde Gordon. “Vi satte dem ud, og det virkede! Det er det bedste.”

Hroobi satte fælderne ud i tre boligområder nær Pittsburg mellem maj og august sidste år. På hvert sted fordelte han fælderne mellem græsarealer og skov.

“Vi ville se på græs og skov,” sagde Gordon, “og steder, hvor der er huse, og hvor rådyr kommer ind i gården.”

Flåterne fandt fælderne uimodståelige.

“C02 var ret tiltrækkende, og flåter begyndte at bevæge sig mod fælderne kort efter, at de var blevet lokket med lokkemad,” skrev Hroobi i en plakatpræsentation af sit arbejde. “Så mange som 100 flåter befandt sig på fældebeholderen, træblokken eller den omkringliggende jord og vegetation den følgende morgen. Flåter omkring fælderne blev hurtigt indsamlet, smidt i kvartbeholderen, der blev forseglet og opbevaret på is inden behandling i laboratoriet. Inden for en periode på to timer blev der let indsamlet et stort antal flåter fra 60 steder. Denne prøveudtagningsmetode skabte prøvestørrelser, der er store nok til at muliggøre statistiske sammenligninger af flåternes habitatpræferencer, aktivitetsvinduer og andre økologiske og adfærdsmæssige karakteristika.”

I sin undersøgelse fandt Hroobi, at Lone Star Tick var den mest almindelige flåt på de steder, han udtog prøver fra, med en overvældende margen. Derefter fulgte den amerikanske hundeflåt eller skovflåt og hjorteflåt eller sortbenet flåt på en fjern tredjeplads.

Han fandt også, at de fleste flåter befandt sig i skoven og ikke i græsset.

Gordon sagde, at Hroobis forskning skal følges op med yderligere undersøgelser for at få et klarere billede af flåtdiversiteten og fordelingen over en større region. Hroobis forskning og andre lignende undersøgelser er vigtige, sagde han, fordi forståelsen af flåternes biodiversitet i regionen, arternes udbredelse og deres habitatpræferencer er grundlæggende for at kunne vurdere menneskers risiko for at få flåtbårne sygdomme og udvikle strategier til at forebygge disse sygdomme.

Siden han gennemførte sin tidlige forskning, har Hroobi fortsat samarbejdet med Raghavan på KSU, og han forventer at påbegynde et ph.d.-program der til efteråret.

Gordon sagde, at Hroobis erfaring er et eksempel på den måde, hvorpå studerendes forskning ikke blot hjælper studerende med at lære og vokse inden for deres fagområde, men også har potentiale til at yde meningsfulde bidrag til bredere forskningsindsatser, der kan påvirke sundhed og velfærd for mennesker rundt om i verden.

For mere om flåter og flåtbårne sygdomme kan du besøge dette CDC-websted.

For mere om PSU Department of Biology.

Ali i felten

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.