Ennen kisan alkua useat autot joutuivat siirtymään kentän takaosaan: moottorinvaihdot paalupaikalle ajaneelle Greg Bifflelle, Ryan Newmanille, Ricky Cravenille ja vuoden 1990 voittajalle Derrike Copelle. Tulokas ja Sprint Cup -debytantti Scott Riggs starttasi takaa vara-autolla. Tämä tarkoitti sitä, että Gatorade Duel #1 -kilpailun voittaja Dale Earnhardt, Jr. otti ensimmäisen lähtöpaikan ja johti ensimmäisiä kierroksia.

Mark Martin, jolla oli viime vuonna takanaan pettymyskausi, poistui kilpailusta moottorin räjähtäessä kahdeksannella kierroksella, mikä aiheutti ensimmäisen varoitusajon. Kierroksella 26 hänen Roush Racing -tiimikaverinsa Jeff Burton liittyi hänen seuraansa talliin, niin ikään moottorivian vuoksi. Kevin Harvick vaihtoi ensimmäisen kerran johtopaikkaa 30. kierroksella. Neljä kierrosta myöhemmin Cope pyörähti kaarteessa 4 ja otti Scott Riggsin mukaansa, mikä aiheutti toisen varoitusajon. Ensimmäisen vihreän lipun varikkokäynnin jälkeen Tony Stewart siirtyi johtoon. Hän ja Jimmie Johnson vaihtelivat muutaman kerran navigoidessaan väliin jääviä autoja (suurin osa niistä oli johtokierroksen ”häntäpäässä”, kun otetaan huomioon, että 34. kierroksen kolari tapahtui varikkokäyntien aikana), ennen kuin Earnhardt jr. otti johdon takaisin.

Kierroksella 60 kolmas varoitusmerkki tuli, kun Rusty Wallace, Ken Schrader ja Jeff Green törmäsivät takakierroksella. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen Stewart ja Earnhardt Jr. taistelivat molemmat johtopaikasta, kunnes 71. kierroksella tapahtui valtava kolari takasuoralla. Tämä alkoi, kun tulokkaat Brian Vickers ja Johnny Sauter ottivat yhteen ja keräsivät Marlinin, Newmanin, puolustavan 500-voittajan Michael Waltripin, John Andrettin, Kevin Lepagen, Terry Labonten; Johnny Benson Jr:n; Scott Riggsin, Robby Gordonin ja Jamie McMurrayn. Waltrip kärsi pahiten, sillä hänen autonsa ajautui sisäkentän nurmikolle. Kitka yhdistettynä siihen, että sateet, jotka olivat huuhtoneet Buschin kisan edellisenä päivänä, saivat renkaan vanteen kaivautumaan sisäkentän nurmikkoon. Auto kaatui kolme kertaa, potkaisi paljon multaa ja pysähtyi katolleen. Tilapäinen viivytys pitkällä varoitusajalla (vaikka kilpailua ei ajettu punaisella lipulla) seurasi, kun pelastushenkilökunta pohdiskeli, pitäisikö Waltripin auto nostaa pystyyn vai ei, ennen kuin hänet saatiin ulos. Tilannetta pahensi Waltripin koko.

Jeff Gordon johti kenttää kierroksen 81 uudelleenkäynnistyksessä. Kierroksilta 81-200 ajettiin varoitusvapaasti. Kilpailun jälkipuoliskolla pääkilpailijat olivat edelleen Stewart ja Earnhardt Jr. jotka yhdessä johtivat 101 kierrosta viimeisestä 120 kierroksesta. He olivat päivän kaksi vahvinta autoa, sillä he johtivat yli 156 kierrosta (Stewart 98 ja Earnhardt Jr. 56 kierrosta). Kun kärkiautot pysähtyivät varikolle kierroksella 137, Sauter (joka oli viisi kierrosta jäljessä 71. kierroksen kolarissa vaurioituneen autonsa jälkeen) yritti pysähtyä varikolle heidän kanssaan, mutta hänellä oli ilmeisiä jarrutusongelmia. Hän joutui väistämään ohittaakseen Kurt Buschin (joka oli yhden kierroksen jäljessä sen jälkeen, kun hänen ja Earnhardt Jr:n aiempi kontakti puhkaisi renkaan) ja lensi varikkosuoran läpi yli 100 km/h:n nopeudella. Viisaasti hän ei yrittänyt pysähtyä varikolle ja tuli radan ympäri yrittämään uudelleen. Ylinopeussakko pudotti hänet edelleen taaksepäin. Vihreän lipun viimeisellä varikkopysähdyskierroksella, kun jäljellä oli noin 30 kierrosta, Biffle yritti saada etumatkaa kärkeen varikkosuoralla, mutta hän oli aivan ilmeisesti nopeampi kuin varikkokäytävän vauhdilla ajava autokunta. Hän putosi heidän taakseen ennen varikkopysähdystä, mutta hänen ylinopeussakkonsa pudotti hänet pois kärkikymmeniköstä ja kilpailusta voitosta.

Kun viimeiset vihreän lipun varikkopysähdykset olivat ohi, Bill Davis Racingin tulokas Scott Wimmer oli kärjessä. Miehistö oli vaihtanut vain oikeanpuoleiset renkaat, mikä nosti hänet todennäköiseltä seitsemänneltä tai kahdeksannelta sijalta mahdollisuuteen voittaa. Valitettavasti hänellä ei ollut vetoparia, ja nopeammat Stewart ja Earnhardt Jr. saivat hänet kiinni 25 kierrosta ennen loppua. Earnhardt jr. ohitti Stewartin kierroksella 181 ja piti häntä jäljellä olevilla kierroksilla voittaakseen ensimmäisen Daytona 500 -kilpailunsa. Earnhardt, Jr. voitti kisan tasan kolme vuotta isänsä kuolemaan johtaneen onnettomuuden jälkeen vuoden 2001 kisan viimeisellä kierroksella, jossa Waltrip oli voittanut ensimmäisen kisansa, joka puolestaan tapahtui kolme vuotta Earnhardtin voiton jälkeen vuoden 1998 kisassa.

Tämä kaava, jonka mukaan kuljettaja, jolla on jonkinlainen yhteys Earnhardt, Jr:een, voittaa Daytona 500 -kisan kolmen vuoden välein (Earnhardt, vanhemman voiton jälkeen vuonna 1998) on jatkunut. Kevin Harvick, joka korvasi Earnhardtin tämän kuoleman jälkeen, voitti vuoden 2007 kisan vain niukasti voittaen Mark Martinin. Earnhardt Ganassilla ajava Jamie McMurray voitti vuoden 2010 kilpailun. Hendrick Motorsportsin (tiimi, jossa Earnhardt Jr. oli tuolloin) kuljettaja Jimmie Johnson voitti vuoden 2013 kisan, vaikka Earnhardt Jr. olikin tuossa kisassa toinen ja voitti vuoden 2014 kisan, vain kymmenen vuotta myöhemmin.