Dating-apps er enormt populære måder at møde folk på, men for folk med social angst kan de vise sig at være både en bonus og et problem. Nyere forskning offentliggjort i The Journal of Social & Personality Outcomes fandt ud af, at folk med social angst var mere tilbøjelige til at rapportere negative resultater fra deres dating apps. Men eksperter fortæller Bustle, at hvis du har social angst, kan det være nyttigt at bruge en dating-app, fordi det fjerner presset fra personlige møder – i det mindste i starten. Hvis du har social angst og overvejer online dating, kan resultaterne være udfordrende – men det kan i sidste ende også hjælpe dig med at vokse.

Social angstlidelse indebærer ifølge American Psychological Association angst omkring “at blive flov, ydmyget, afvist eller set ned på i sociale interaktioner”, og dating og møde nye mennesker er alvorlige udløsere for angst selv hos ikke-angstramte mennesker. Undersøgelsen i The Journal Of Social & Personality Outcomes viser, at blandt socialt ængstelige studerende er dating-apps en måde at omgå disse ængstelige tanker på. “Vi fandt ud af, at folk, der var meget socialt ængstelige, foretrak at kommunikere med potentielle romantiske partnere via dating-apps sammenlignet med personlige møder,” siger hovedforfatteren af undersøgelsen Kathryn Coduto, en kandidatstuderende ved Ohio State Universitys School of Communications, til Bustle.

Dean Drobot/

Dette, forklarer eksperter i social angst, giver god mening. “En af de gode ting ved internettet er, at det giver mere generte og ængstelige mennesker et sikkert rum, hvor de kan socialisere sig. At kunne holde en pause og virkelig overveje sine ord, før man skriver (i stedet for at blive sat på plads i en samtale) kan være meget nyttigt for folk, der lever med social angst,” siger Stefani Goerlich LCSW, en socialrådgiver og relationsterapeut, til Bustle. “At have plads til at foretage den første henvendelse fra en sikker afstand og til at chatte med nogen og lære dem lidt at kende, før man mødes personligt, kan være gavnligt for folk, der har svært ved at opbygge relationer i andre sammenhænge.” Apps som Tinder blev effektivt bygget til at tage stresset ud af et første møde-scenarie.

Nøglen til datingapps’ appel til de socialt ængstelige, fortæller Dr. Eric Goodman, psykolog ved Coastal Center for Anxiety Treatment og specialist i angstlidelser, til Bustle, ligger i deres udfordring til ængstelig adfærd. “Social angstlidelse trives på social undgåelse,” siger han: Hvis du er bange for sociale situationer, holder du dig væk fra dem så meget som muligt, herunder dates. “Dating-apps giver mulighed for en mere kontrollerbar og ofte blid lettelse ind i datingverdenen. Alt, der hjælper med at bryde denne undgåelsescyklus, er nyttigt i det lange løb,” siger Dr. Goodman.

Dating-apps rummer imidlertid også farer for mennesker med social angst – både i forhold til deres brug og i forhold til, hvordan folk kan reagere på dem. Et problem, siger Celeste Viciere LMHC, licenseret psykisk sundhedskliniker og leder af terapigruppen The Uniting Center, er, at du simpelthen kan scrolle for evigt. “Hvis du bruger meget tid på appen og ikke engagerer dig med folk ansigt til ansigt, er der en mulighed for, at din kamp med social angst kan øges,” siger hun til Bustle. “Stigningen i symptomerne kan finde sted, fordi du vil have tendens til at isolere dig og blive i dine negative tanker om dig selv.”

Juri Pozzi/

Codutos data understøtter denne bekymring. “Vi fandt ud af, at folk, der både var socialt ængstelige og meget ensomme, ikke kun foretrak at kommunikere online, men også havde meget sværere ved at kontrollere deres brug af dating-apps,” siger hun til Bustle. Undersøgelsen fastslog, at socialt ængstelige studerende havde en tendens til at bruge dating-apps “tvangsmæssigt” på måder, der interfererede med deres liv, hvilket gjorde dem mere ængstelige som følge heraf.

Personer, der var socialt ængstelige i Codutos undersøgelse, reagerede også dårligt på manglende succes på dating apps. “Hvis du lægger arbejde i din profil, og du stadig ikke får matches, eller hvis du bliver ghosted, vil det sandsynligvis gøre din sociale angst værre,” siger hun til Bustle. “Det vil sandsynligvis få dig til at sætte endnu mere spørgsmålstegn ved dine sociale færdigheder.” Goerlich gentager denne bekymring og bemærker, at moderne dating-apps, med deres store puljer af potentielle dates og hurtige reaktionstider, ikke er designet til at dæmpe egoet. “Online dating indebærer at træffe hurtige beslutninger på overfladeniveau om rigtige mennesker baseret på et par linjer og billeder i deres profil,” siger hun. “Hvis en person med social angst sender den første besked og bliver afvist (eller helt ignoreret), kan det føles som en afvisning af dem som mennesker.” Når denne proces gentages, hvilket er meget sandsynligt med online dating, kan folk med social angst føle deres selvtillid og selvværd blive slidt ned over tid, siger Goerlich.

Det andet problem, der kan opstå, er en fastlåst situation. Folk med social angst på dating-apps, siger Dr. Goodman, kan “forblive i evig chat-tilstand med en potentiel datingpartner og trække det i ugevis, indtil personen holder op med at svare.” Dating-apps er beregnet til at springe fra den digitale verden til den virkelige verden i sidste ende – men hvis du har social angst, kan det være svært at foretage dette spring, og relationer går glip af deres mulighed for at blomstre som følge heraf.

Rawpixel/

Fordelene ved online dating kan dog opveje ulemperne, forudsat at du bruger dem klogt. “Du bør være opmærksom på din brug og tænke over, hvordan du bruger appsene,” siger Coduto. “Hvis du tager dem frem, når du er i sociale situationer eller på dit arbejde, bør du måske genoverveje det. Det er i orden at gå væk fra appen eller endda slette den og tage en pause.” Hvis du derimod bare føler dig lidt udfordret af oplevelsen, er det helt OK, siger Dr. Goodman. “Hver gang vi gør noget, der er vækstskabende og uden for vores komfortzone, vil der til en vis grad være angst. Angsten er et tegn på, at du bevæger dig i retning af noget, der er af værdi,” siger han til Bustle. “Dating-apps vil øge den sociale angst på kort sigt, indtil din hjerne lærer, at det ikke er en trussel. Det lærer den gennem erfaring over tid.”

Hvis du er ivrig efter at dykke ned i datingapps verden, men ikke ved, hvordan du håndterer din sociale angst, mens du gør det, er der et par tips og tricks, der kan hjælpe dig. Dr. Goodman anbefaler, at du laver din research om alle de forskellige apps for at se, hvad der passer bedst til dig, at du får andre mennesker til at hjælpe dig med at oprette din profil, og at du sætter dig selv en tidsgrænse – bed om en date inden for et bestemt tidsrum – for at undgå at forblive i et ventemønster. Goerlich siger også, at for folk med social angst kan matchbaserede programmer være bedre for folk med social angst. “Jeg opfordrer mine klienter til at fokusere deres indsats på apps, der kræver et gensidigt match, før der kan ske messaging,” siger hun. “På den måde ved alle, at der er en vis grad af indledende interesse, før de bruger en masse tid på at udforme den indledende besked.” Resultat: mindre risiko for afvisning og mindre tid til at blive udsat for angstudløsende faktorer.

Afvisning vil ske, og det er en god ting, siger Dr. Goodman, for det er ikke verdens undergang; en person med social angst lærer, at “det er tolerabelt, og de kan komme videre”. Afvisning er ikke en katastrofe.”

Endeligt kan en dating-app være en god måde at møde en ny partner eller nogle venner på, hvis du kæmper med angst omkring sociale situationer – selv om du er nødt til at tage det langsomt, slå den fra nogle gange for at give dig selv en pause eller bede en ven om at opfordre dig til at tage det første skridt. Men, siger Coduto, du er nødt til at sætte dit eget helbred først. “Disse apps kommer med mål knyttet til dem, men det betyder ikke, at de er en garanti, og du bør tage dig af din egen personlige mentale sundhed, før du forsøger at engagere dig med en anden person,” siger hun.

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.