Hvordan man bliver luftballonpilot

M. Halis Aydogan har været interesseret i varmluftballoner i næsten 20 år. Han ejer og driver nu et af de største varmluftballonfirmaer i verden og har fløjet næsten 200.000 passagerer. Cappadocia Voyager Balloons flyver primært over den historiske Kappodokien-region i Tyrkiet. I nærheden af byen Göreme, hvor Halis’ selskab opererer, er klipperne eroderet til hundredvis af spektakulære søjler og minaretlignende former, også kendt som “feeskorstene”. Det er meget naturskønt.

Den allerførste vellykkede varmluftballonflyvning fandt sted for mere end 200 år siden: Jean-François Pilâtre de Rozier og François Laurent d’Arlandes i 1783 i Paris, Frankrig. Balloner kom til USA ti år senere, men det var først i 1960, da nylonstof og kurve blev udviklet, at ballonflyvning blev en kommercielt levedygtig forretning. Siden da har balloner strøet på himlen i mange forskellige former og farver over hele verden, på festivaler, med reklamer, og de har taget besøgende med sig ud over landet med et fugleperspektiv.

I årenes løb har balloner udviklet sig til de skøreste former og de hyggeligste kurve, men for det meste er oplevelsen af at svæve i håret forblevet uændret. Vi fangede Halis om, hvordan han kom i gang med ballonflyvning, og om hans mest mindeværdige oplevelser i den åbne himmel.

Hvor længe har du været ballonoperatør?

Jeg begyndte at køre ballonflyvning i 1998 og blev ballonpilot i 2004.

Kan du beskrive din uddannelsesmæssige baggrund og de første skridt til at blive ballonoperatør? Var det noget, du altid har fantaseret om?

Det var ikke noget, jeg nogensinde drømte om, da jeg var ung. Første gang jeg så en varmluftballon var i 1993, på vej til min gymnasieskole. Varmluftballonen landede ved siden af vores hus, og jeg havde travlt med at nå bussen. I 1997 havde vi så de olympiske luftfartslege i Kappadokien, og det var første gang, jeg så mange balloner og besluttede mig for at beskæftige mig med varmluftballonflyvning. Året efter lejede jeg balloner fra den tyrkiske luftfartssammenslutning og startede luftballonforretningen i Kappadokien.

For at blive pilot i Tyrkiet skal man først have en gymnasieuddannelse, og man skal bestå helbredsprøver, som kræves af Federal Aviation Administration. I Tyrkiet kan du få dit certifikat efter 25 timers flyvetid og 120 timers træning på jorden. Det kan være forskelligt i forskellige dele af verden. I USA er det f.eks. 12 timers flyvetræning, i Frankrig 25 timers flyvetræning. Der findes kurser og skoler overalt i verden!

I Tyrkiet findes der to typer licenser for varmluftballonpiloter. Den første er et certifikat som varmluftballonpilot og den anden er et kommercielt varmluftballonpilotcertifikat. For at få det kommercielle licens skal du have mindst 85 timers soloflyvning, og du skal have yderligere 15 timers kursus i erhvervspilottræning og 60 timers træning på jorden. Når du har afsluttet alle disse kurser med mindst 100 timers flyvning, kan du begynde at flyve over Kappadokien.

Hvad er nogle af de kvaliteter, der kendetegner en god ballonoperatør? Jeg forestiller mig, at du ikke kan være genert, da du er tæt på dine ryttere under hele turen.

Cappadocia er stedet, hvor over 60 % af verdens kommercielle ballonflyvninger gennemføres på et år. For at blive en god operatør i luftballonbranchen skal du tale et godt niveau af engelsk og mindst ét andet fremmedsprog. Du skal kende landskabet godt og historien om de steder, du flyver over, og du skal have et godt kendskab til landskabet og historien om de steder, du flyver over. Gode kommunikationsevner plus et glad ansigt er det vigtigste.

Hvordan er lønnen? Har du en fornemmelse af intervallet fra nybegynder til ekspert? Gør det en forskel, hvilken ballon du opererer?

I Tyrkiet er erfaringen med flyvetimer vigtigere end typen af den varmluftballon, du opererer. I Europa bliver du betalt op til den varmluftballon, du opererer, men de flyver max. 60 dage om året. At være varmluftballonpilot er for det meste deres andet job. I Tyrkiet opererer vi mere end 250 timer om året, og det er deres eneste job. Piloterne arbejder for det meste med en løn i Tyrkiet og får mellem 1 500 og 4 000 EUR om måneden, og det er et job året rundt.

Hvordan er timerne?

Det er den eneste del, hvor man kan opleve det som en meget udfordrende del for virksomheden. Man bliver bedt om at være oppe og klar timer før solen står op for at drive sin service på en professionel måde. Hver dag, så tidligt som klokken tre eller fire, er jeg oppe og klar til en ny dag.

Kort sagt kan man ikke have sene nætter med masser af sjov og druk… Man er færdig med en meget travl morgen kl. 14.30 eller 14.30. Resten af dagen er let og langsom.

Hvad er nogle af dine bedste minder i forbindelse med dette job?

Helt ærligt, jeg har den samme spænding efter mange år i luften med folk, der flyver over kapadokiske formationer … Jeg kan ikke lade være med at føle mig følelsesladet, når jeg er øjenvidne til et bryllupsanmodning i kurven under en flyvning. At synge den samme melodi ved en overraskende fødselsdagsfest med en familie og mange andre værdifulde øjeblikke… Alt sammen i luften og uforglemmelige minder for livet.

Hvis jeg skulle begynde at drive en luftballon, hvilke råd vil du give mig?

Jeg vil råde dig til at være tålmodig med at forklare dine kunder om luftballonflyvninger. I 1998, da jeg startede, var det svært, fordi folk ikke var interesserede i at flyve i varmluftballon i mit område. Jeg benyttede mig af den fordel, at jeg var lokal og forsøgte at fremme ballonflyvningerne for de besøgende i Kappadokien. Jeg har set, at den bedste måde at promovere din virksomhed og ballonflyvningerne på er de glade kunder efter landingerne. Det bliver bare deres højdepunkt på rejsen, og det er det første, de anbefaler deres venner at gøre. Efter 2007 blev folk ved hjælp af de sociale medier mere interesserede i luftballonflyvninger. Så sociale medier er en anden vigtig ting til at fremme forretningen med varmluftballoner, fordi du kan få flotte billeder fra dine flyvninger.

For mere information om ballonflyvning kan du tjekke disse websteder:

  • FAA Balloon Flying Handbook
  • Hot Air Balloons Infographic at Spare Foot
  • Hot Air Balloon Wikipedia Page

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.