Det ensomme hus på Ellidaey Island

Det ensomme hus på Ellidaey Island. (Diego Delso / Wikimedia Commons)

Det tyndt befolkede europæiske land Island synes at komme lige ud af fiktive historier. Det er et af de sjældne steder på jorden, som har meget at byde på med hensyn til sine betagende smukke udsigter. Helt i modsætning til sit navn er Island for det meste dækket af frodige, grønne marker. Det har blå laguner, naturlige gejsere, varme kilder, enorme gletsjere, en lang række vulkaner og et utal af lavaområder. Men det, der adskiller denne ønation fra resten af verden, er øen Ellidaey Island i Vestmannaejyar-arkipelaget. Ellidaey-øen i kæden, der er anglificeret som Vestmannaøen og ligger i det sydlige Island, er en af de største grupper af øer, som er hjemsted for et mystisk palæ, som de fleste af os ikke kender til.

Ellidaey Island og det ensomme hus

Ellidaey Island rejser sig lige ud af havet og er spredt over 110 acres. Den ubeboede ø ligger nordøst for den nærmeste beboede ø, Heimaey, nordøst for den nærmeste beboede ø. Den stikker ud af havet mod øst og er skrånende i den vestlige del af øen. På denne skråning ligger et palæ, som har været omgærdet af mystik, lige siden det kom frem i offentlighedens søgelys. Ifølge lokale historier, der flyder i området, har det isolerede hus på Ellidaey Island engang tilhørt en familie, efterfulgt af yderligere fem familier, der boede der i nærheden i over en periode på over tre hundrede år. Disse familier jagede efter havfugle, for det meste lunder, opdrættede kvæg i nabolaget og fiskede i det åbne hav. Men det siges, at det upraktiske liv langt væk fra civilisationen midt på havet var for svært at opretholde, og disse familier efterlod sig intet andet end ørkenvandring i 1930’erne. Ellidaey Island blev snart forladt og har ligget der lige siden.

Ellidaey Island

Ellidaey Island. (Diego Delso / Wikimedia Commons)

Som årtier gik, ønskede folk, der havde hørt beretninger om lundejagt på Ellidaey, at vende tilbage. Og da Ellidaey Island var det bedste sted at jage lunder, blev der bygget en hytte på øen med henblik på dette formål. Der var mange historier om, at denne hytte fungerede som midlertidig bolig for jægere, der besøgte øen i jagtsæsonen. Nogle lokale troede også, at det ensomme hus faktisk var et hemmeligt skjulested for en mystisk milliardær, som ofte besøgte huset for at være væk fra rampelyset. Men ingen af historierne kunne bekræftes, før der i år 2000 kom nyheder om, at Islands regering planlagde at forære palæet på Ellidaey Island til den ikoniske islandske sangerinde Bjork, som satte landet på verdenskortet med sin fire årtier lange tjeneste.

Bjork’s palæ på øen Ellidaey

I øjeblikket er det ikke tilgængeligt online, men et stykke offentliggjort i The Independent rapporterede, at den islandske regering faktisk havde foræret øen og huset til Bjork for hendes bidrag til landet. Artiklen citerede også den daværende islandske statsminister David Oddsson (også den længst siddende) for at sige, at han overvejede at give øen i gave til Bjork for at bringe laurbær til deres land. Men folkets stærke reaktion fik ham til at genoverveje sin beslutning, og han benægtede senere at have udvist en sådan gavmildhed. Det viste sig, at da Island har to Ellidaey-øer, havde Bjork udtrykt ønske om at bygge et hus på den anden Ellidaey-ø, som heller ikke kunne realiseres på grund af al den forvirring.

Lodge of the Ellidaey Hunting Association

Efter Bjork-fejlen fangede det ensomme hus på Ellidaey-øen hurtigt internettets begejstring, og smukke billeder på den maleriske ø begyndte at gå rundt på mange hjemmesider. Mens mange mennesker kom til at tro, at huset var photoshoppet på billederne, mente mange andre, at det tilhørte Ellidaey Jagtforening. I begyndelsen af 1950’erne byggede medlemmerne af jagtforeningen en hytte på øen, hvor de kunne opholde sig, når jagtsæsonen begyndte og også under lundernes æglægningstid om foråret. Der er let adgang med båd fra fastlandet, og en zip-line, der udelukkende er beregnet til gruppens jægere, fører dem til hytten på skrænten. Huset, der er uden elektricitet og rindende vand, bruges af medlemmerne af jagtgruppen som opholds- og hvilested i jagtsæsonen.

Det ensomme hus på Ellidaey Island, der er omgivet af et hegn for at holde et par stykker kvæg inde, når hytten ikke er i brug, formår stadig at fange alles begejstring. Selv om man ikke helt ved meget om formålet med at bygge huset så fjernt på øen, så ligger huset stadig isoleret på Ellidaey Island og giver næring til en masse historier i overflod.

Nydt denne artikel? Tjek også “The Famous Pollepel Island of Hudson River”: Home to a Castle of a Bygone Era”.

Faktaanalyse:
STSTSTW Media bestræber sig på at levere nøjagtige oplysninger gennem omhyggelig research. Der kan dog gå ting galt. Hvis du finder ovenstående artikel unøjagtig eller partisk, bedes du give os besked på [email protected]

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.