Et smertende, skævt og hævet øje er en indlysende årsag til bekymring, og det samme gælder et øje med tykt eller misfarvet udflåd. Men hvad gør man ved en hest, hvis øje blot er vandigt?

En hest med et evigt rindende øje kan have en tilstoppet tårekanal.

Stock/Pixalot

Hvis der ikke er andre tegn på problemer, kan en hest, der konstant har tårer, der løber ned ad ansigtet, have en tilstoppet tårekanal. Disse små kanaler, der teknisk set kaldes nasolakrimalkanaler, dræner overskydende tårer fra øjnene gennem næsen. Når disse kanaler bliver blokeret, samler tårerne sig og løber ud over det nederste øjenlåg. Kanalerne bliver blokeret af forskellige årsager, herunder slim i hestetårer og det simple faktum, at nogle heste har smallere kanaler end andre.

Din dyrlæge kan skylle en kanal ved at køre et lille rør op gennem hestens næse og ind i enden af kanalen. Derefter vil en sprøjte saltvand normalt fjerne blokaden – du ved, at det har virket, når du ser væske boble op fra øjet som et springvand.

Klik her for at lære at genkende de subtile tegn på øjenproblemer.

Efter skylning vil nogle heste aldrig få problemet igen, men andre kan udvikle en ny blokering inden for få dage. I disse tilfælde kan du vælge blot at lade kanalen være blokeret. Det vil ikke skade din hest, heller ikke på lang sigt. Om sommeren vil du dog ønske at beskytte den mod fluer, som vil blive tiltrukket af fugten. Og året rundt skal du sørge for at dække huden under øjet med et tyndt lag vaseline for at undgå irritation fra det kontinuerlige afløb.

Til din bogreol:

Horse Owner’s Veterinary Handbook
Storey’s Barn Guide to Horse Health Care + First Aid
Horse Health Care: A Step-By-Step Photographic Guide to Mastering Over 100 Horsekeeping Skills

Denne artikel blev første gang bragt i EQUUS nummer #449, februar 2015.

Må du ikke gå glip af den! Med det gratis ugentlige EQUUS-nyhedsbrev får du den nyeste information om hestsundhed leveret direkte til din i kurv! Hvis du ikke allerede modtager EQUUS-nyhedsbrevet, kan du klikke her for at tilmelde dig. Det er *gratis*!

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.