En 1943 Lincoln cent, der blev fundet på jorden af en samler fra Portland, Oregon, for 50 år siden, er blevet godkendt af Numismatic Guaranty Corp. som værende slået på en anden planchet end den specificerede zinkbelagte stålplade, dog ikke af den standard 95 procent kobberlegering, der har været anvendt til centen siden 1864.

Eksperter mener, at stykket, der primært består af tin sammen med tre andre uædle metaller og sporstoffer, sandsynligvis er en eksperimentel 1943 Lincoln cent, der blev slået sidst i 1942, da U.S. Mint testede mulighederne for møntmetal for at spare kobber til krigsindsatsen under Anden Verdenskrig.

1904 Louisiana Purchase Expo medaljeInside Coin World: 1904 Louisiana Purchase Expo bronzemedalje: Spalterne, der er eksklusive i 24. juni-udgaven, fokuserer på et køb i en møntbutik til 25 dollars og en overdateret krigssort fra det 20. århundrede til en overkommelig pris.

NGC er tilbageholdende med specifikt at erklære stykket for “eksperimentelt”, da ingen kendte dokumenterede beviser støtter påstanden.

“Det er umuligt at vide, om mønten blev slået med vilje som en test af legeringen eller ved et uheld under en normal trykning af stålcents”, siger David W. Lange, NGC’s direktør for numismatisk forskning, ifølge David W. Lange. “Jeg tror, at det sidste er mere sandsynligt, men der er ingen måde at afgøre det på nu.”

NGC har klassificeret og indkapslet den nye opdagelse som Extremely Fine Details, Damaged (ekstremt fine detaljer, beskadiget) på grund af kraftig slitage og to dybe huller, der vises i Lincolns frakke på forsiden.

Manuel Houston, en samler fra Portland-forstaden Tigard, fortalte Coin World under et telefoninterview den 5. juni, at han fandt mønten omkring 1969, da han var ca. 8 år gammel. Houston mener, at han fandt mønten enten, mens han hjalp sin far med havearbejde eller under reparationer på verandaen foran familiens hus. Houston sagde, at han var fascineret af møntens farve, da den ikke stemte overens med Lincoln cents, der var præget i kobberlegering. Houston sagde, at hans far forklarede ham historien bag sammensætningen af den zinkbelagte stålcent.

På tidspunktet for sit fund sagde Houston, at centen havde en lille bøjning. For at mønten skulle passe i den Whitman-møntmappe, som hans far havde købt til ham for at huse andre cent-fund, sagde Houston, at han lagde mønten i en skruebænk for at rette bøjningen ud.

Houston sagde, at hans interesse blev vakt i januar 2019, da han læste en historie om kobberlegerede 1943 Lincoln cents, og at folk skulle tjekke alle cents dateret 1943. Houston sagde, at han havde færre end et dusin 1943-cents med samme farve som hans opdagelsesmønt. Han brugte en magnet på hver af dem, en af dem ad gangen. Alle holdt fast ved magneten undtagen én, hvilket satte gang i en søgen efter at finde ud af, hvorfor denne ene mønt ikke var magnetisk.

Analyse og identifikation

Houston fik Portland-analytiker AAA Precious Metals Inc. til at foretage en ikke-destruktiv metallurgisk analyse, en røntgenfluorescens- eller XRF-analyse, på sin cent, med spændende resultater. I modsætning til den zinkbelagte stålsammensætning, der blev brugt til at fremstille hundredvis af millioner af Lincoln-cents fra 1943 i Philadelphia, Denver og San Francisco Mints, konkluderede den metallurgiske analyse, at Houstons cent har en sammensætning på 86,41 procent tin, 8,37 procent antimon, 1,75 procent kobber og 1,02 procent vanadium. Houstons eksperimentelle cent vejer 2,7 gram, hvilket er meget tæt på standardværdien på 2,69 gram for den zinkbelagte stålsammensætning.

Med disse testresultater kontaktede han derefter den numismatiske forsker Roger W. Burdette, forfatter af United States Pattern & Experimental Pieces of WW-II, via NGC’s opslagstavle. Burdette sagde, at han derefter henviste Houston til NGC i Sarasota, Florida, med henblik på autentificering og klassificering af havefundet.

Når han modtog Houstons cent til evaluering, fik NGC foretaget endnu en XRF-analyse. Resultatet af denne vurdering er registreret som 86,4 procent tin, 8,4 procent antimon, 1,8 procent kobber og 1 procent vanadium. Resultatet af NGC-vurderingen er trykt på klassificeringsetiketten for Houstons cent.

“I december 1942 blev centstempler dateret ‘1943’ brugt til test af mulige materialer for kalenderåret 1943, hvilket gør det sandsynligt, at dette stykke blev fremstillet senere i 1942”, ifølge Burdette. “Jeg har ikke fundet nogen oplysninger, der er specifikke for denne sammensætning; den ligner dog andre stykker fremstillet i såkaldt Britannia-metal og andre kommercielle legeringer. Tilstedeværelsen af vanadium er usædvanlig, men vi kender ikke Philadelphia Mint’s kilder til metallet. Det kan være kommet fra smeltet kommercielt skrot.”

“Det er usædvanligt at finde et stykke af en eksperimentel legering i lommepenge (eller i haven), og mønten viser bestemt, at den ikke har ført en forkælet tilværelse.”

Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.